IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Швеция обмисля да се присъедини към европейския банков съюз

Стокхолм има две причини за този ход - Brexit и опасността най-голямата скандинавска банка Nordea да премести централата си в друга държава от региона

13:17 | 11.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пер Болунд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пер Болунд. Снимка: Ройтерс

Швеция обмисля да се присъедини към европейския банков съюз. Правителството ще разгледа подобна стъпка в подробности, заяви отговарящият за финансовите пазари министър Пер Болунд пред новинарската агенция ТТ.

„В случай, че анализът ясно покаже, че влизането ще има ясни и големи ползи за кандидат като Швеция, тогава то няма да бъде изключено като възможност“, коментира той.

Според Болунд има две причини, поради които страната обмисля тази стъпка. От една страна - планираното излизане на Великобритания от ЕС, а от друга страна - възстановяването на банковия гигант Nordea. 

Главният изпълнителен директор на Nordea - най-голямата банка в Скандинавието, Каспер Коскул заяви през миналата седмица, че базираният в Стокхолм заемодател може да се чувства по-добре при по-тясно свързване с Европа, по-специално като се намира в държава, която е член на банковия съюз. В това отношение Nordea обмисля преместване на седалището си в Дания и Финландия, ако правителството допълнително затегне капиталовите изисквания. Все още обаче не е взето окончателно решение.

Правителствата в тези страни твърдят, че банката е добре дошла там.

Финландия вече е член на банковия съюз.

Дания създаде по-рано през този месец комисия, която да направи преглед на участието на страната в инициативата. В доклад от 2015 г. се препоръчва на страната да се присъедини към банковия съюз.

През миналата седмица и Дания обяви, че възнамерява да реши дали да не се присъедини към европейския банков съюз до 2019 г. Участието ѝ би означавало по-тясна интеграция за държава, която е член на ЕС от 1973 г. насам, но отхвърля европейските политики в областта на сигурността и еврото, посочва информационната агенция.

В банковия съюз засега влизат само страните от еврозоната, то той е отворен и към държави от ЕС извън валутната общност. 

Банковият съюз бе създаден след финансовата и дългова криза в Европа и има за цел да направи европейските банки по-устойчиви на шокове, както и да защити данъкоплатците.

Регламентите в скандинавския регион са принципно доста строги, което помага да се осигури висок кредитен рейтинг за банките, заяви S&P Ratings в доклад от понеделник. Рейтинговата компания допълни, че бъдещите регламенти могат да се сближат малко, но икономическите рискове, включително големите дългове на домакинствата, ще накарат скандинавските надзорни органи вероятно да продължат да бъдат по-строги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още