IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия увеличава натиска над ЕС заради "двойния стандарт" при храните

Страната иска контрол върху стандартите на хранителните продукти на пазара

22:20 | 11.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Чехия ще увеличи своя натиск над Европейския съюз (ЕС) да контролира стандартите на храните, след като нови тестове разкриха съществени разлики в качеството на съставките, използвани от международни компании в хранителни продукти в Чехия и в западните ѝ съседки, предава Ройтерс.

Министърът на земеделието Мариан Юречка обяви, че тестове, направени от министерството и от Университета по химия и технология сочат, че хранителните продукти в чешките супермаркети често пъти съдържат по-малки количества от основните съставки, отколкото продаваната в Германия тяхна версия, например замразените рибни пръчици, които имат по-малко риба.

Като цяло“двойните стандарти“ в храните станаха чувствителна тема за източните членки на Европейския съюз. Чехия, Словакия, Унгария и Полша ги приемат като знак, че те са със статут на „втора класа“ спрямо западните членки на съюза.

Въпросните държави настояват Европейската комисия да забрани на компаниите да използват съставки с по-ниско качество в хранителни продукти, които продават на тяхна територия. Припомняме, че България също се присъедини към страните, изразили недоволство от практиката.

На пресконференция днес Юречка заяви, че ще представи резултатите от тестовете на среща на земеделските министри на ЕС през следващата седмица. По този начин той иска да докаже, че „проблемът съществува“.

Целта е да се прокара закон за уеднаквени стандарти на храните.

"Чехия и другите потребители в ЕС заслужават да получават същото качество продукти", каза той.

От своя страна, компаниите твърдят, че се съобразяват с местните вкусове, ето защо използват различни комбинации от съставки. В момента тази практика е законна, стига съставките да са обявени.

По данни на Евростат храните в Чехия са с около 25% по-евтини от тези в Германия. Много чехи обаче редовно пресичат границата и пазаруват в Германия или Австрия.
 /БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още