IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предлага ограничен престой на британски граждани след Brexit

ЕК предлага право на пребиваване в страната членка, в която е бил британският гражданин в момента на Brexit

20:34 | 09.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Eвропейският съюз е предложил след Brexit британците, които живеят на негова територия, да имат право на престой само в страната на пребиваване в момента на напускането на Великобритания, се казва в писмо на британския министър за Brexit Дейвид Дейвис, цитирано от Ройтерс.

Бъдещите права на живеещите в ЕС британски граждани и на живеещите във Великобритания граждани на ЕС са един от въпросите, които ЕС иска да уреди в първия етап на преговорите и едва след това да се премине към бъдещите търговски отношения.

В писмо до комисия от горната камара на британския парламент, в която информира за хода на преговорите, Дейвис съобщава, че ЕС предлага само ограничени права за пребиваване на британците.

„Те предлагат само гаранции за право на пребиваване в страната членка, в която е пребивавал британският гражданин в момента на излизането ни от ЕС. Не му се гарантира никакво право за движение в ЕС, например за работа или следване в съседна страна членка", съобщава Дейвис.

„Ние поставихме под въпрос дали това е в съответствие с принципа на реципрочност и с желанието на Комисията да защитава правата, които понастоящем са залегнали в законодателството на ЕС. Това ще бъде предмет на по-нататъшно обсъждане в нужния момент", уверява Дейвис.

Европейската комисия, базираният в Брюксел изпълнителен орган на ЕС, където специален екип преговаря с Лондон от името на останалите 27 държави, заяви, че разговорите за развода трябва да започнат с преодоляването на несигурността, причинена от Brexit. 

„Това включва уреждане на финансовия въпрос и несигурността, която обхваща правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство в ЕС", заяви говорителка на ЕК.

"Това трябва да бъде договорено за принципите на приемственост, реципрочност и недискриминация", каза тя, добавяйки, че задействането на клаузата за излизане от страна на Великобритания "не променя правото на свободно движение".

По думите ѝ това не бива да засяга правата на гражданите, които са направили избора си на живот въз основа на правото на ЕС и членството в ЕС.

След първия пълен кръг от преговори през миналия месец главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че между двете страни съществува „съществено отклонение" по отношение на това как да се защитят правата на чужденците след Brexit.

Великобритания представи предложения през юни, с които да позволи на настоящите имигранти от ЕС да запазят своите здравни права, трудови права и други ползи, които са по-щедри от тези, давани на имигранти от други страни.

Според плана тези, които са живели във Великобритания в продължение на пет години от все още неопределена гранична точка, биха могли да придобият "уреден статут", подобен на този на постоянното пребиваване. Тези, които наскоро са пристигнали, ще могат да останат, докато не постигнат този статут.
Следващият кръг от преговори ще се състои през последната седмица на август. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още