IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поясите на петимата терористи в Камбрилс са били фалшиви

Трети човек е бил задържан във връзка с нападението в Барселона, съобщи Каталунската полиция

11:54 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поясите, които са носели петимата ликвидирани в Камбрилс терористи, са били фалшиви, каза премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон пред местното радио РАС1, цитирано от Ройтерс.

Новината е потвърдена от експерти по обевзреждане на експлозиви, предава БТА.

Припомняме, че тази нощ петима души с автомобил Ауди прегазиха хора в курорта Камбрилс в опит да повторят нападението от Барселона от вчера следобед. Полицията ликвидира терористите, а по време на атаката в Камбрилс бяха ранени петима граждани и един полицай.

Междувременно испанските власти съобщиха, че убитите и ранените във вчерашния атентат в центъра на Барселона са граждани на 24 страни. 

Българското министерство на външните работи съобщава, че няма информация за пострадали българи.

По предварителна информация сред пострадалите има граждани на Франция, Германия, Испания, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, , Тайван, Хонконг, Унгария, Перу, Северна Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия, Румъния и Алжир.

Директорът на каталунската полиция Луис Траперо каза, че двама души са задържани във връзка с нападението в Барселона - един мароканец и един испански гражданин от испанския анклав Мелиля в Северна Африка. Нито един от тях досега не е бил свързан с подозрения в тероризъм. 

По-късно Каталунската полиция съобщи в Twitter, че в Рипол е арестуван и трети човек във ввръзка с атаките, предава Ройтерс.

Засега не е ясно дали това е предполагаемият шофьор на микробуса, който прегази вчера на туристическата улица "Ла Рамбла" 13 души и рани близо 100. За нападението пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава".

Френските власти засега нямат данни за френска връзка в атентата в Барселона, обяви в същото време френският вътрешен министър Жерар Колон, цитиран от Франс прес.

"Не смятаме, че има такива разклонения. По едно време бе споменато, че в атентата може да са участвали французи. Прегледахме досиетата и никое известно ни лице не отговаря на замесените в испанския атентат", заяви Колон по радио RTL, като все пак добави, че "нещата трябва да бъдат потвърдени".

Според министъра в атентата са ранени 26 французи, 17 от които са в тежко състояние.

В атентата с микробус в Барселона бяха убити 13 души и стотина са ранени. 

Жерар Колон заяви, че въпреки атентатите в Испания извънредното положение във Франция ще бъде отменено през ноември, както е планирано, предаде ТАСС. То бе въведено след атентатите в Париж от 2015 г.

Колон същевременно подчерта, че много от мерките за сигурност от извънредното положение скоро ще станат постоянно действащи. Съответният законопроект вече се разглежда в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още