IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вратата на ЕС все още е отворена за Турция, но не за дълго

Европейските политици все повече се отвръщат от Турция заради политическите промени в страната, коментира шефът на кабинета на Жан-Клод Юнкер

18:38 | 04.09.17 г.
<p>
	Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу на една от последните срещи на върха ЕС-Турция. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу на една от последните срещи на върха ЕС-Турция. Снимка: Архив Ройтерс

Вратата на Европейския съюз (ЕС) остава отворена за Турция, но няма да остане така дълго. Това коментира началникът на кабинета на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер Мартин Зелмайр, цитиран от онлайн изданието Politico.eu.

Той реагира на изказване на кандидата за канцлер на Германия Мартин Шулц, лидер на социалдемократите в страната, който в дебата срещу Ангела Меркел коментира, че ако управлява, ще работи за прекратяването на преговорите с Турция за членство.

Той посочва, че европейските политици все повече се отвръщат от Турция, която обаче още е официален кандидат-член на ЕС.

"Политическата промяна, която се случва в отношението към Турция, е в отговор на промяната, която се случва в Турция", казва той. "Турция се отдалечава с огромни стъпки от ЕС", допълва той.

Все пак Зелмайр казва, че „вратата е отворена, ръцете са подадени, но онези, които не искат да работят с нас, не трябва да очакват това да продължи“.

По време на дебата снощи Шулц се прицели в отношенията на канцлера Ангела Меркел с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на фона на нарастващото напрежение между Берлин и Анкара.

Редица германски граждани бяха арестувани в Турция, а Анкара многократно отказа на германски депутати да посетят техни военни части, разположени във военновъздушната база в Инджирлик.

Ангела Меркел е по-предпазлива в позицията си за Турция отчасти поради споразумението за бежанците, което все още действа. Меркел обаче е против промени в митническия съюз между ЕС и Анкара, нещо, от което Европейската комисия (ЕК) живо се интересува, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още