IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон призова за запазване на отношенията между ЕС и Турция

Според френския президент Анкара е жизненоважен партньор на Европейския съюз

16:00 | 07.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Турция остава жизненоважен партньор на Европейския съюз (ЕС) и отношенията с нея трябва да се поддържат дори ако страната се отдалечи от пътя на ЕС, става ясно от интервю на президента за гръцкия вестник Kathimerini, публикувано в четвъртък.

Високопоставен представител на Турция в същото време заяви, че страните членки на ЕС трябва да решат дали искат Турция за страна членка, макар че има усещане, че „те вече не искат брак, а съжителство“, предава Ройтерс.

Коментарите на френския президент идват след изявлението на германския канцлер Ангела Меркел по време на телевизионен дебат в неделя. Тогава Меркел заяви, че ЕС трябва да спре преговорите за членство на Анкара.

Турция наистина се отдалечи от Европейския съюз през последните месеци и се държи абсолютно недопустимо по начини, които не могат да бъдат пренебрегнати“, казва Макрон в интервюто.

Искам обаче да избегнем раздяла, защото тя е жизненоважен партньор в много кризи, пред които сме изправени, най-вече предизвикателството с мигрантите и терористичната заплаха“.

ЕС се стреми да запази сделката с Турция по масовата миграция на лица от конфликтни зони през страната. Анкара обаче преди е поставяла под въпрос искреността на ЕС по поддържането на своята част от споразумението.

Отношенията между Анкара и Европейския съюз се влошиха след провалилия се опит за преврат в Турция през 2016 г., последван от арести и репресии срещу десетки хиляди в страната.

Турция, която подписа споразумение за асоцииране с ЕС през 1963 г., започна официални преговори за присъединяване към съюза през 2005 г. Няколко страни членки обаче, включително Франция, се противопоставят на разговори по определени теми, поради което само 16 от общи 35 преговорни глави са били отворени досега.

Пред репортери в Париж турският посланик повтори думите на президента Ердоган, че ЕС трябва да вземе решение по членството и отхвърли всяка идея за алтернативно „специално партньорство“.

Интегрирането на Турция в ЕС сега не е турски въпрос, а европейски. Разбира се, оставаме с впечатлението, че сме измамени“, казва Исмаил Хаки Муса в Париж.

Те вече не искат брак, а съжителство. За привилегировано партньорство е твърде късно и Европа сега трябва да бъде честна и откровена“.

Връзката на Турция с Франция не е толкова лоша, колкото с Германия, но отношенията са под натиск сред ареста на френски журналисти в страната.

Муса заяви, че Макрон и Ердоган са поискали съответните си министри на вътрешните работи и правосъдието да намерят решение на проблема.

Трябва да намерим решение, без да разваляме устоите на турската система“, заяви той.

Френският министър на външните работи ще бъде на посещение в Анкара на 14 септември.

Макар че Макрон се опитва да не вбесява Ердоган, откакто пое поста, в отговор на въпрос в интервю от миналия месец за това колко трудно е да бъдеш на световната сцена, Макрон все пак нанесе лек удар срещу турския президент.

Аз съм онзи, който трябва да говори с Ердоган на всеки 10 дни“, каза той за Le Point.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още