IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Ангела Меркел увеличава преднината си пред социалдемократите

Ново социологическо проучване е първото, организирано изцяло след телевизионния дебат в неделя, в който по-ясно се открои Меркел

17:04 | 07.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел са разширили преднината си пред социалдемократите (SPD) след телевизионния дебат, в който Меркел излезе като по-убедителна и по-надеждна от конкурента си от SPD Мартин Шулц, съобщава Ройтерс, позовавайки се на ново социологическо проучване.

Седмичната анкета на Infratest dimap за телевизия ARD показва, че подкрепата за блока на Меркел между Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (CDU/CSU) остава без промяна на ниво от 37%, докато SPD получава с два процента по-малко спрямо миналата седмица – 21%, което е най-ниският им резултат от началото на януари.

Социологическата агенция е осъществила проучването сред 1503 избиратели от понеделник до сряда. Това означава, че анкетата е първата, организирана изцяло след телевизионния дебат в неделя, при който почти не се откроиха разлики в политиките на Меркел и Шулц.

Подкрепата за антиимиграционната антиевропейска партия Алтернатива за Германия остава без промяна на ниво от 11%, с което става трета политическа сила. Радикалните леви са следващи с подкрепа от 10% след ръст от 1 пункт.

По-бизнес настроената FDP има 9%, също с 1 пункт нагоре, а подкрепата за Зелените се запазва на равнище от 8%.

Проучванията показват, че двете партии FDP и Алтернатива за Германия ще влязат в Бундестага, тъй като ще преминат границата от 5%.

Фрагментираната политическа среда може да затрудни формирането на жизнеспособен алианс, различен от широка коалиция между CDU/CSU на Меркел и социалдемократите.

Друг сценарий може да се окаже доста рискова коалиция между консерваторите на Меркел, FDP и Зелените, макар че подобен широк алианс никога не е бил изпробван на федерално ниво досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още