IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел срещу Шулц: Мигрантската криза на фокус

Бежанската вълна в ЕС беше основна тема в единствения дебат между основните опоненти на изборите в Германия

08:14 | 04.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Канцлерът на Германия и лидер на Християндемократическия съюз Ангела Меркел защити политиката си по отношение на бежанците и мигрантската криза в Европейския съюз (ЕС) в единствения телевизионен дебат с основния й опонент в предстоящите избори – лидера на Социалдемократическата партия Мартин Шулц.

Дебатът се водеше в трескаво темпо в резултат на наличието на четирима водещи, всеки от които искаше да си зададе въпросите към опонентите, отбелязва британският в. Guardian, който предаваше на живо сблъсъка между двамата.

Очаквано Меркел излезе победител с 55 на сто от зрителския вот срещу 35 на сто за Шулц, предава Ройтерс. В самото начало на дебата преднината й беше 14 процентни пункта, но се разшири до края му.

В центъра на дискусиите очаквано попадна бежанската криза и политиката на Меркел на отворени граници. Това изнерви редица коментатори, които в Twitter призоваваха да се премине и към други теми.

Тя беше по-спокойната от двамата, докато Шулц се опита да си наложи имидж на по-агресивен събеседник.

На въпрос защо в крайна сметка не е затворила границите през 2015 г. Меркел отговори: „Какви бяха алтернативите? Да използваме водни оръдия срещу мигрантите ли?“ Тя подчерта, че е взела „правилното решение в тази драматична ситуация“, макар и да получи критики от Мартин Шулц за действията й и провала й да се консултира и съгласува по-адекватни мерки с другите държави от Европейския съюз (ЕС).

Меркел защити и противоречивото споразумение с Турция, според което Анкара трябва да задържа бежанците на своя територия срещу финансова помощ и безвизово пътуване за турските граждани. Последното още не е изпълнено заради нежеланието на Турция да се съобрази с европейските изисквания за третирането на тероризма, както и заради липсата на лични документи с биометрични данни.

На въпрос дали може да убеди обществото, че ислямът е съвместим с германската култура, предвид че повечето мигранти са мюсюлмани, Меркел отговори, че религията е съвместима, доколкото се съобразява с германската конституция.

Шулц, очевидно несъгласен с тезите й, цитира Руми - „Някъде отвъд правилното и грешното има градина, ще чакам да се срещнем там“. Той обеща, че ще прекрати споразумението между ЕС и Турция, ако спечели изборите и управлява Германия, както и ще настоява за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. „Тази държава не може да стане член на ЕС“, посочи той.

Той обаче подчерта, че „външните граници на ЕС не могат и не трябва да бъдат затворени“.

По темата за членството на Турция в блока двамата демонстрираха близки възгледи. Ангела Меркел подчерта, че Турция никога няма да стане член на ЕС. Тя посочи, че ще разговаря с другите лидери на държавите членки, за да се види дали ще се стигне до обща позиция преговорите за членство да бъдат прекратени.

В отговор на въпрос за президента на САЩ Доналд Тръмп Мартин Шулц коментира, че той е „прекалено непредвидим“. „Трябва да се фокусираме върху по-предвидимите ни партньори“, посочи той, като визира държавите от Европейския съюз, Канада, Мексико и вътрешните опоненти на американския президент. 

Меркел коментира, че ще направи всичко възможно да се намери дипломатическо решение на проблема със Северна Корея, а не да се пристъпва към военна намеса. „Ще направя всичко, за да убедя американския президент, че имаме нужда от мирно решение на ситуацията“, каза тя.

Интересно е, че по време на дебата не беше коментиран Brexit – най-горещият картоф за ЕС в момента.

Друга точка, по която Мартин Шулц се опита да атакува Ангела Меркел, е въвеждането на тол такси по магистралите. През 2013 г. Меркел обеща, че до края на нейното управление няма да има магистрала без тол такса за преминаване. В своя защита тя посочи, че и социалдемократите са подкрепили идеята й.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Баси цирка ... а на Меркел предизборното мото даже е " Останете на пътя на успеха "... сиреч "гласувайте пак за мене и лапаницата ше продължи"... ама надали !Е то на циментените кратуни друго нер им трябва ... че се напълнила Германия с маймоне дет не работят , няма значение , лапаница да има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
швабите си избират между чума и холера от тия двамцата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Другарят Тодор Живков може да завиди за такива избори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още