IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати искат определяне на минимален доход във всички страни от ЕС

Схемата е един от начините за справяне с проблема с бедността, смятат в комисията по заетост

20:13 | 29.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всички държави от ЕС трябва да определят минимален доход, а ако е необходимо - да надградят съществуващите схеми. Тази препоръка направиха европейските депутати от комисията по заетост в Европейския парламент.

От публикуваното съобщение на сайта на институцията след заседанието става ясно, че в комисията са на мнение, че схемите за минимален доход са начинът да се подпомогнат уязвимите европейци.

По последните данни на Евростат (към 2015 година) 120 млн. европейци, или 25% от населението на общността, са в риск от бедност и социално изключване. Най-често това са възрастни хора, самотни родители, хора с увреждания, жени и деца.

Депутатите обаче предупреждават и че схемите не винаги предлагат адекватна подкрепа за нуждаещите се.  Затова и препоръката е при определяне на минималния доход да се използват данните на Евростат за прага за риск от бедност и други индикатори.

В комисията са категорични, че схемата за минимални доходи трябва да бъде съчетана с финансова подкрепа за по-лесен достъп до социални и публични услуги, сред които образование, здравеопазване и жилищно настаняване. Тези, които могат да работят, трябва да получават подкрепа за получаване на достъп до пазара на труда.

Докладът на комисията е одобрен с 36 гласа "за", 7 "против" и 4 "въздържал се". Темата за минималния доход в ЕС ще бъде дискутирана по време на пленарната сесия на Европейския парламент през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
От Алтернатива за Германия са уточнили тая изпитана от времето процедура с най-уязвимите: в колона по един към сапунджийницата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 6 години
да не ги загриза съвеста? или си викат: вече не потребеват, не зимат кледити, икономиката отиде у кереча.........ше отхлабиме малко възела на въжето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
А с *** европейци как ше се процедира ... те са най "уязвими" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още