IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото правителство на Холандия встъпи в длъжност

Четиристранната коалиция се очаква да се съсредоточи върху намаляването на данъците и ограничаване на имиграцията

21:13 | 26.10.17 г.
<p>
	Кралят на Холандия Вилем Александър позира с премиера Марк Рюте (вляво) и членовете на кабинета след полагането на клетвата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кралят на Холандия Вилем Александър позира с премиера Марк Рюте (вляво) и членовете на кабинета след полагането на клетвата. Снимка: Ройтерс

След рекордните 225 дни преговори новото правителство на Холандия най-накрая се закле и встъпи в длъжност, съобщава Ройтерс.

Кабинетът се състои от членове на Народната партия на свободата на премиера Марк Рюте, което застава начело на управлението още един мандат, лявата и либерална партия Democrats66, християндемократите и малката партия Християнски съюз.

Четиристранното коалиционно правителство се оглавява от Рюте, който има по трима заместници от всяка партия, които ще служат и като министри. В кабинета има още 12 други министри и осем заместник-министри.

Коалицията има мнозинство в 150-местната втора камара на парламента на Холандия. Партията на Рюте спечели 33 места на изборите през март. Дългогодишният й партньор обаче - Социалдемократическата работническа партия, напусна правителството след като претърпя историческа загуба на вота.

Втората най-силна партия в Холандия е дясната Партия на свободата с 20 места с водач популистът Геерт Вилдерс. Почти всички останали парламентарно представени партии отказват да си сътрудничат с политическата сила на Вилдерс.

Новата дясноцентристка коалиция на Холандия се очаква да се съсредоточи върху намаляването на данъците след годините на строги икономии и да въведе мерки за ограничаване на имиграцията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още