IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на Испания одобри въвеждането на пряко управление върху Каталуния

Гласуването в Мадрид идва след обявяването на независимост от каталунския парламент

17:45 | 27.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сенатът на Испания одобри стартирането на чл. 155 от Конституцията на страната и да въведе пряко управление върху Каталуния, съобщават световните агенции. 214 сенатори гласуваха "за", 47 бяха против и един се въздържа. 

Решението беше взето след ключово заседание, в което участва премиерът на Испания Мариано Рахой. Паралелно в Каталуния депутатите в местния парламент дебатираха по това каква реакция трябва да има провинцията на действията на централната власт.

Гласуването в Мадрид идва след обявяването на независимост от каталунския парламент. Веднага след това испанският премиер Рахой призова за спокойствие и обеща, че законността ще бъде възстановена.

Сега се очаква Рахой да се оттегли заедно с кабинета си, за да приеме първите мерки за въвеждането на пряко управление над региона. Те може да включват отстраняване на местното правителство в Каталуния и налагането на пряк контрол върху полицейските сили там.

Сепаратистката коалиция в Каталуния внесе искането за обявяването на независимост по-рано днес, и записаха в него, че Каталуния е "независима, суверенна, демократична и социална република". Това предложение накара най-голямата опозиционна партия в националния парламент - социалистическата PSOE, да се откаже от предложението си чл. 155 да не бъде прилаган, ако Каталуния се съгласи да проведе предсрочни избори. 

Дебатите в Сената се разгорещиха за кратко от коментари на представители на Баската националистическа партия, които заявиха наличието на "баска нация". 

В своята реч пред сенаторите по-рано днес Рахой посочи, че с активирането на чл. 155 централната власт иска не да отнеме свободите, а да ги запази, предаде El Pais. Той поиска освобождаването на правителството в Каталуня и свикването на извънредни парламентарни избори в провинцията "възможно най-скоро".

Според Рахой в Каталуния ясно се вижда "нарушението на законността, демокрацията и правата на всички и от това има последствия", допълва AР. Именно с това той мотивира искането до горната камара на испанския парламент да бъде отнета автономията на Каталуния.

До обсъждането на този текст от испанската Конституция, вписан през 1978 година, се стигна след референдума за независимост, който се проведе в Каталуния на 1 октомври. Гласуването беше съпроводено от насилие от страна на испанската жандармерия, изпратена в провинцията, защото централната власт в Испания не призна за законно това допитване.

Този член позволява отнемането на автономията на провинциите при положение, което е мярка за запазване на законността и целостта на Испания. Испанският премиер Мариано Рахой предложи активиране на мярката още в края на миналата седмица. Последната дума за предложените мерки имаше Сенатът. 

В изявление на 26 октомври премиерът на Каталуния Корлес Пучдемон обаче определи прилагането на този член като незаконно и обвини Мадрид, че иска нечестно да спре процесите в провинцията.

Той не свика предсрочни местни избори, каквито очаквания имаше, и остави това решение на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още