IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлес Пучдемон се е предал на полицията в Белгия*

Процесът от арест до екстрадиция, включително и обжалванията, може да отнеме два месеца

15:11 | 05.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сваленият от власт каталунски лидер Карлес Пучдемон се е предал на полицията в Белгия, след като по-рано днес белгийската федерална прокуратура започна да проучва издадените от Испания международни заповеди за арест на Пучдемон и на други членове на неговия разпуснат от централното правителство в Мадрид кабинет, предаде Ройтерс.

Пучдемон се е предал на полицейските власти в Брюксел, предава агенцията, позовавайки се на местни медии.

Заедно с Пучдемон са били още четирима издирвани от испанските власти бивши членове на разпуснатото правителство на автономната област. Петимата са били отведени в прокуратурата, а белгийски съдия ще прецени в срок до 24 часа, най-късно до 9.17 ч. утре, дали да ги остави под стража, или да ги освободи под гаранция. Този следобед петимата ще бъдат разпитани. Те са били уведомени за издадените срещу тях заповеди. 

От полицията петимата са били отведени в прокуратурата с полицейска камионетка. Те няма да бъдат оковавани в белезници, ако се прецени, че не представляват заплаха за придружаващите ги полицаи. Петимата могат да бъдат задържани в срок до 60 дни - времето, в което белгийският съд трябва да прецени дали да изпълни заповедта, издадена от Испания.

Пучдемон и четирима от бившите му министри избягаха в Белгия тази седмица след като бяха отстранени от власт заради незаконното обявяване на независимост в североизточната испанска област Каталуния. Други осем от министрите на Пучдемон бяха арестувани в Мадрид. 

Федералните прокурори твърдят, че са представили международните заповеди за арест и на градската прокуратура в столицата Брюксел. Според телевизия Euronews белгийските власти изключват незабавно екстрадиране на Пучдемон и министрите му, които най-вероятно се намират в Белгия.

Пучдемон писа в акаунта си в Twitter на холандски език вчера, че е"готов изцяло да сътрудничи на белгийското правосъдие след издаването на европейската заповед за арест, издадена от Испания". По-рано обаче брюкселският му адвокат, цитиран от AP, каза, че неговият клиент смята да се бори срещу екстрадиране в Испания, без да иска политическо убежище в Белгия.

Според правни експерти процесът от арест до екстрадиция, включително и обжалванията, може да отнеме два месеца, през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания. Това време може да му даде възможност да влияе и дори да участва, макар и от разстояние, в обявените от Мадрид регионални избори в Каталуния на 21 декември.

Докато Пучдемон остава блокиран в столицата на Европа, в Каталуния политическите партии трескаво се готвят за началото на предизборната кампания, която очевидно ще бъде колкото изострена, толкова и решаваща за изхода от най-тежката институционална криза в Испания от близо 4 десетилетия, отбелязва AP, цитирана от БТА. Партиите трябва до вторник да се регистрират в коалиции или за самостоятелно участие. Пучдемон вече се намеси в дебата, като подкрепи намерението на своята десноцентристка Демократическа партия на Каталуния да формира единен блок на привържениците на отцепване от Испания.

Проучване, оповестено днес от испанския вестник La Vanguardia и цитирано от Ройтерс, сочи, че партиите, обявяващи се за независимост на Каталуния и които вероятно ще се обединят в общ блок, ще спечелят регионалните избори през декември, но е малко вероятно да получат парламентарно мнозинство.

Според проучването, при което са анкетирани 1233-ма души през последната седмица, трите отцепнически партии ще спечелят между 66 и 69 места в 135-членния регионален парламент

*Актуализирано в 16.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още