IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата управленска коалиция в Германия изглежда все по-близо

Трите партии са изгладили част от различията си помежду си, но остават важни въпроси, сред които и за бъдещето на еврозоната

22:10 | 10.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Създаването на нова управляваща коалиция в Германия изглежда все по-близко, пише Ройтерс. По-рано тази вечер лидерите на трите преговарящи партии - консерваторите на Ангела Меркел, зелените и либералната FDP, се срещнаха, коментарите след разговорите бяха оптимистични.

Агенцията припомня, че по-рано през тази седмица по-малките партии, от чиято подкрепа обаче Меркел се нуждае, за да управлява страната, са оттеглили своите възражения, свързани с данъчната реформа и с промените в околната среда.

Очакванията са всички разногласия да бъдат изгладени в неделя (12 ноември) и през следващата седмица да бъде създадена коалицията, известна като "Ямайка", заради цветовете на трите партии.

По-рано през седмицата от FDP дадоха сигнал, че биха приели компромис за по-ограничено намаляване на данъците, отколкото заявяваха в предизборната кампания.

В интервю за Der Spiegel лидерът на партията Кристиан Линднер намекна и че е готов на промяна в позицията си за Европейския стабилизационен механизъм на еврозоната. Преди изборите от партията настояваха за закриването на този спасителен фонд.

От своя страна зелените се отказаха от искането си да бъде фиксирана дата за затваряне на всички въглищни централи в страната и забрана на коли с двигатели с вътрешно горене.

Партиите обаче все още нямат единна позиция за проблеми като Банковия съюз на Европа и бюджета на еврозоната, използването на дронове в армията, както и участието на Германия в международни военни мисии.

Ако трите партии не успеят да постигнат съгласие, Германия ще трябва отново да отиде на избори в момент, когато инвеститорите следят внимателно най-голямата европейска икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
През ноември Германия ще има правителство и това е добре за Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още