IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди Ямайка Меркел ще трябва да помисли за Бавария

Партията на Хорст Зеехофер се очертава да е най-голямата спънка в коалиционните преговори, макар и да е съюзник на германския канцлер

20:07 | 27.09.17 г. 2
<p>
	Съюзниците Хорст Зеехофер и Ангела Меркел на пресконференция след изборите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Съюзниците Хорст Зеехофер и Ангела Меркел на пресконференция след изборите. Снимка: Ройтерс

Преди Ямайка канцлерът на Германия Ангела Меркел ще трябва да се погрижи за Бавария, пише в свой анализ онлайн изданието Politico След като на изборите на 24 септември Меркел си осигури четвърти мандат, консервативният ѝ партньор от южната провинция, който е и сред най-ярките ѝ критици, поиска тежки отстъпки, за да участва и в новото управление.

На практика преговорите със съюзника ще са по-трудни отколкото постигането на сделка със Свободната демократическа партия и Зелените за т.нар. „коалиция Ямайка“ (от цветовете на политическите сили – черно, жълто и зелено, които са същите като на цветовете на знамето на карибската държава).

Посланието на Християнсоциалния съюз от Бавария е ясно: Когато се седне на масата на преговорите за управляващата коалиция, канцлерът ще се сблъска с някои от най-сериозните ѝ опоненти в собствения ѝ лагер.

Баварската партия продължава да настоява да се въведе лимит на бежанците, които Германия може да приема годишно. Това искане има вече двугодишна давност, но досега Меркел успяваше да му се противопостави.

Въпреки че алиансът на Християндемократическия съюз на Меркел и Християнсоциалния съюз на премиера на Бавария Хорст Зеехофер спечели 33% от гласовете на вота в неделя, двете партии губят около 8% от гласовете в сравнение с резултата им от 2013 г. Повече от 1 млн. техни гласоподаватели са се насочили към крайно дясната „Алтернатива за Германия“, която се затвърди като третата най-голяма политическа сила в страната. Това е и първата крайно дясна партия в Германия, която влиза в парламента след Втората световна война.

Според представители на Християнсоциалния съюз партията се държи не по-различно от останалите вероятни коалиционни партньори. Зелените са твърди в позицията си за климатичните промени, а свободните демократи са категорични за кроссубсидирането в Европейския съюз (ЕС).

Партиите на Меркел и Зеехофер имат дълга съвместна история въпреки някои сблъсъци и макар да са две различни политически сили, формират една парламентарна група в Бундестага. Най-тежкият им сблъсък досега е за политиката на Меркел на отворени граници, която тя възприе през 2015 г. по време на тежката бежанска вълна в Европа.

Двете партии постигнаха примирие преди изборите, а сега дойде и времето Християнсоциалният съюз отново да потърси дискусия и съгласие по някои теми. Затова и баварците се очертават като най-непредвидимия и опасен фактор за Ангела Меркел по време на преговорите за сформиране на коалицията, още повече, че догодина предстоят и регионални избори в Бавария. Така исканията им ще се превърнат в централен въпрос в кампанията.

И Свободната демократическа партия, и Зелените вече изпратиха сигнали, че сериозно се интересуват от възможността да участват в управлението въпреки различията и помежду им, и с Християндемократическия съюз на Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
негърр цензурира ли се бе ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Ако бабиерата продължава с "бежанските" си глупости , още по -голяма част от баварските съюзници ше се ориентират към Алтернативата ... как да си представят *** и кафяви в баварска бирария !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още