IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехът на Унгария с модела за АЕЦ "Пакш" 2

След зелената светлина от Брюксел проектът за разширяването на унгарската централа изглежда необратим

09:36 | 21.11.17 г.
<p>
	<em>АЕЦ &quot;Пакш&quot; е единствената функционираща атомна електроцентрала в Унгария. Четирите й реактора задоволяват над 40% от потреблението на електроенергия в страната. Снимка: АЕЦ &quot;Пакш&quot;</em></p>

АЕЦ "Пакш" е единствената функционираща атомна електроцентрала в Унгария. Четирите й реактора задоволяват над 40% от потреблението на електроенергия в страната. Снимка: АЕЦ "Пакш"

Минал през много изпитания, проектът АЕЦ "Пакш" 2 вече изглежда необратим, както го определят в Унгария. Разширението на централата получи всички юридически одобрения от Европейската комисия, а в скоро време се очаква да бъдат обявени и първите търгове за оборудването. Те ще бъдат общо 15 на стойност 2 млрд. евро, анонсира първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров по време на изложението Atomex Europe, което се провежда в Будапеща.

За руската корпорация моделът за изграждане на централата е икономически най-изгодният и го препоръчват и на България, ако решим да строим АЕЦ "Белене".

Плановете са Унгария да получи държавен заем от Руската федерация в размер на 10 млрд. евро, като цялата стойност на централата е 12,5 млрд. евро. Заемът е дългосрочен, а средната лихва е около 4-4,5% (размерът е различен в различните фази - минимален по време на строителството и достига до около 5%, след като централата заработи).

Със средствата ще бъдат изградени два нови реактора от типа ВВЕР 1200, като плановете са първата копка на проекта да бъде направена в началото на 2018 г.

Брюксел анализира проекта и условията, при които ще бъде реализаран, в няколко аспекта, но основно дали финансирането му не представлява недопустима от европейските правила държавна помощ. В началото на годината обаче Будапеща получи зелена светлина на представените планове.

След разрешението от ЕК и опозицията в Унгария се е съгласила с проекта, увери Янош Шули, министър без портфейл, който отговаря за строителството на централата. Проектът е важен за унгарската икономика - ще позволи да бъдат открити нови работни места, свързани не само с централата, а и със съпътстващите дейности. По договора с Росатом 40% от дейностите ще бъдат възложени на местни компании, а надеждите в страната са, че двата нови реактора ще осигурят и евтина електроенергия, което ще даде конкурентоспособност на местния бизнес.

Ядрената енергетика не е враг на възобновяемите централи и зелената икономика, коментира още Шули. Според него тепърва предстои преразглеждането на решението да не се строят нови ядрени централи в Европа, защото те могат да помогнат за постигането на целта за намаление на емисиите парникови газове и за борбата с климатичните проблеми, особено на фона на предстоящото закриване на ТЕЦ-ове.

Не всяка държава може да разчита на ВЕИ, коментира още Шули, сравнявайки Унгария със съседна Австрия, която активно развива изграждането на хидроцентрали.

Атомният отрасъл като цяло е съществен стимул за икономиката, е позицията на "Росатом". Комаров изчислява, че всеки долар, който бъде инвестиран в проекта АЕЦ "Пакш" 2, ще допринесе 2 долара под формата на поръчки за доставка на оборудване, 4,30 долара към брутния вътрешен продукт (БВП) на Унгария и 1,50 долара под формата на данъци за целия жизнен цикъл на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още