IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом: Участието ни като инвеститор в АЕЦ "Белене" ще зависи от избрания модел

От икономическа гледна точка моделът на АЕЦ "Пакш" 2 е най-изгоден за втора ядрена централа в България, смята Кирил Комаров

14:50 | 20.11.17 г. 6
<p>
	<em>Кирил Комаров. Снимка: Investor.bg</em></p>

Кирил Комаров. Снимка: Investor.bg

"Росатом" е готов да участва под различни форми в проекта АЕЦ "Белене", но вариантите могат да бъдат различни и зависят най-вече от това, какви са целите и приоритетите на българското правителство. Компанията има различен опит в няколко европейски проекта - в АЕЦ "Пакш" 2 в Унгария, където "Росатом" отпусна държавен заем, както и при турската АЕЦ "Аккую", където руснаците са стратегически инвеститор.

"За всеки един от тези проекти трябва да бъдат структурирани определени отношения, определени условия. Те силно зависят от това какви цели си поставя българското правителство", коментира първият зам.-генерален директор на руската компания Кирил Комаров пред български медии по време на ядреното изложение Atomex Europe, което се провежда в Будапеща.

Той беше категоричен, че корпорацията е готова да участва като строител във всеки един вариант, който българското правителство избере за проекта. "Участието ни като инвеститор ще зависи от условията и избрания модел", допълни Комаров.

За него най-подходящият вариант за АЕЦ "Белене" би била унгарската схема, защото тя е и най-икономически изгодна.

"За Унгария е най-важна е евтината електроенергия, която ще помогне за развитието на икономиката, за конкурентоспосбността на страната", каза той и допълни, че от икономическа гледна точка държавният заем за дълъг срок, с ниска лихва и който ще започне да се изплаща едва след като централата бъде въведена в експлоатация, е най-изгодният вариант.

Комаров не изключи и вариант, подобен на постигнатото за АЕЦ "Аккую" и за втора ядрена централа в България, но допълни, че турското правителство е дало гаранции, че ще изкупува електроенергията на централата при "достатъчно висока цена".

"Те не искат да поемат риска, защото това е първата ядрена електроцентрала в страна. Така рискът остава за инвеститора, но са готови да заплатят за това и да изкупуват електроенергията на цена, която покрива разходите и риска на инвеститора", отбеляза зам.-генералният директор на руската корпорация.

Пред българските журналисти Комаров беше категоричен, че "Росатом" и България работят ползотворно от десетилетия и дори в годините, в които се водеше арбитражното дело за АЕЦ "Белене", руската корпорация е участвала в проекта за удължаване на срока за експлоатация на блоковете в АЕЦ "Козлодуй", доставяла е ядрено гориво. 

Днес двете страни работят активно по проект за отработеното ядрено гориво - съхранението му и намаляването на неговата радиоактивност. Комаров заяви още, че не се съмнява в продължаването на добрите отношения между двете страни.

Като цяло руската компания в момента разработва 42 блока - 8 в Русия и 34 в чужбина - в Индия, Китай, Беларус, Финландия, Унгария и др. До десетина дни се очаква и полагането на първата копка на блоковете, които "Росатом" ще строи в Бангладеш.

Въпреки натоварената си програма Комаров обеща, че ще отмени всички свои ангажименти за подобна церемония и за АЕЦ "Белене". "Важното е тя да се състои", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
"...защото тя е и най-икономически изгодна..."А най-финансово? А най-електрически изгодна?Аман от писачи с ниво "третокласно задочно образование"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
Ами да , централата вече щеше да се изплатила, ако не бяха алчните .... да жертват всичко в личен интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Тава е
преди 6 години
Централата в Турция се вижда от българската граница, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
fon
преди 6 години
Тоя за какъв опит говори в Турция и Унгария като и на двете места не са почнали нищо? В Турция приказват от 1970-та година, турците им обещаха по $125/МВч и тия още не ги устройва "евтиния ядрен ток".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Освен че е вкисната, "манджата" може да ти излезе и много солена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
toto 2
преди 6 години
Пак претопляме стари "манджи "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
Hahoto
преди 6 години
Мале, мале що пари се наляха в беленската черна дупка и що ще се наливат още! Бай *** щеше да цъка с език и да се възхищава, каквиз умни момци има и къв *** народ да им плаща масрафите до гроб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още