IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мнозинството на каталунските сепаратисти е под заплаха на бъдещите избори

Социологическите проучвания сочат изключително оспорвана надпревара, в която избирателната активност може да изиграе съществено важна роля

14:06 | 05.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният секретар на Републиканската левица на Каталуния Марта Ровира при откриването на предизборната кампания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на Републиканската левица на Каталуния Марта Ровира при откриването на предизборната кампания. Снимка: Ройтерс

Каталунската предизборна кампания започна днес на фона на социологически проучвания, сочещи изключително оспорвана надпревара, в която избирателната активност може да изиграе съществено важна роля, предава Bloomberg.

Проучванията показват, че никак не е сигурно дали сепаратистите ще запазят мнозинството си в регионалното правителство. Последните прогнози поставят трите партии, подкрепящи независимостта, на ръба да получат 68 места, които са им нужни, за да задържат контрола над правителството.

Испанският министър-председател Мариано Рахой залага на възможността за по-голяма избирателна активност от гласоподавателите, които не подкрепят толкова силно независимост. Тя може да обърне баланса срещу сепаратистите и да му помогне да възстанови известна степен на нормалност след месеци на сътресения заради неконституционния референдум. Ако сепаратистите получат по-малко гласове, управляваща коалиция, която няма да се определя само от позицията ѝ по независимостта ѝ, може да даде на региона и Испания шанс да продължат напред.

„Тук не става въпрос дали избирателите не са взели решение, това е поляризиращ въпрос и ключът е дали ще накараш избиратели да излязат“, казва Кико Ланерас, социолог в Quantio. “Избирателите в защита на независимостта са много мобилизирани, затова възможността да се гради върху това е малка“.

На последните избори подкрепата за сепаратистките групи бе по-малка заради по-силна избирателна активност, но те все пак успяха да запазят мнозинството си.

Един от факторите, който натежава върху сепаратистките партии, е сривът на алианса, който постигнаха на предишните избори през 2015 г. Отстраненият регионален лидер Карлес Пучдемон сега се конкурира с бившите си съюзници от Републиканската левица на Каталуния. Левицата е напът да замине групата на Пучдемон и да стане най-голямата сепаратистка партия, макар че лидерът ѝ Ориол Жункерас е в затвора в Мадрид, където Върховният съд го разследва за ролята му в обявяването на независимост през октомври.

„Левицата иска да бъде водещата сила в движението за независимост и самостоятелната ѝ кандидатура разширява пространството за бъдещи коалиции“, казва Ланерас. „Да изгубиш места е цената, която плащаш, за да се кандидатираш отделно“.

Пучдемон, който замина от Испания в Брюксел след обявяването на независимостта на Каталуния, засега е на трето или четвърто място според проучванията, докато се опитва да поддържа инерцията на кампанията си от самоналоженото си изгнание.

Происпанските партии са водени от Сиудаданос (Гражданите), които са пряк опонент на Левицта за най-голяма партия в парламента. Средните стойности от последните пет проучвания показват, че трите сепаритистки групи са напът да спечелят общо 45,5% общо, а партиите, противопоставящи се на независимостта – 44,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още