IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" подготвя обратно изкупуване на ценни книжа

Малко над 50% от акциите на руския гигант са в ръцете на държавата

16:17 | 20.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Ръководството на „Газпром“ е одобрило план за обратно изкупуване на акции и глобални депозитарни разписки, което да бъде реализирано на 5 март, предава ТАСС, цитирайки съобщение на газовия гигант. В момента компанията има няколко хиляди акционера в Русия и в чужбина.

От сайта на компанията е видно, че държавата чрез Федералната агенция за управление на държавното имущество контролира 38,37% от капитала на „Газпром“. Други държавни корпорации - „Роснефтегаз“  и „Росгазификация“ притежават съответно 10,97% и 0,89% от капитала на дружеството. 

Останалите акции са в ръцете на други инвеститори – малко под 27% от които са собственици на т.нар. американски депозитарни разписки, които са листнати на Лондонската фондова борса.  Те се търгуват още и в САЩ и на европейски борси. През 2014 година глобалните депозитарни разписки на „Газпром“ бяха включени на пода на Сингапурската фондова борса.

Новината за планираното обратно изкупуване на книжа доведе до ръст на цените на акциите на „Газпром“ на Московската борса. Към 15 часа българско време търговията се извършва при 141,68 рубли за брой, което е ръст от почти 2,5%, показва статистиката на борсовата търговия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още