IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: ЕЦБ може да спре изкупуването на облигации тази година

Според гуверньора на Бундесбанк това е напълно възможно, ако икономиката на еврозоната запази положителната си тенденция

20:52 | 27.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да прекрати програмата си за обратно изкупуване на облигации още тази година. Това заяви гуверньорът на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман, цитиран от Ройтерс.

По думите му покачването на лихвените проценти през 2019 г. е реалистично, стига икономиките на еврозоната да запазят ръста си.

Вайдман, който е критик на схемата за покупка на облигации на ЕЦБ, заяви, че според него обширният и рязък ръст би трябвало да направи така, че инфлацията да се върне към целевото равнище, така че европейската банка да може да премине към следващата стъпка по пътя към прекратяването на стимулите си.

Според данни от днес корпоративните кредити са отбелязали ръст до нивата си отпреди кризата, давайки признаци, че действията на ЕЦБ се отплащат, макар и по-бавно от очакваното.

„Ако подемът продължи и цените се покачват по съответния начин, според мен няма причина Управителният съвет да не сложи край на нетните покупки на ценни книжа тази година“, заяви Вайдман, който се очаква да е германският кандидат за наследник на директора на ЕЦБ Марио Драги след края на мандата му следващата година.

Инвеститорите очакват банката да приключи програмата си за изкупуване на облигации на стойност 2,55 трлн. евро към края на тази година, убедени в продължаващото, макар и бавно, ускоряване на инфлацията.

Анализатори предвиждат лихвеният процент по депозитите, който в момента е -0,4%, да се покачи за първи път към средата на годината, достигайки нулата в края й.

„Едно нещо е ясно според мен и това е, че паричното нормализиране в еврозоната ще отнеме дълго време“, каза още Вайдман и допълни, че „финансовите политики ще останат доста експанзивни дори и след края на нетната покупка на акции“.

Макар дейността на централните банки да не е фокусирана върху постигането на печалба, количествените облекчения на ЕЦБ и негативните лихвени проценти по депозитите, които накараха финансовите институции да плащат за съхранение на средства в централните банки, се оказаха печеливши. Бундесбанк ще плати 1,9 млрд. евро от печалбата си на германския федерален бюджет, което е значителен ръст спрямо 399 млн. евро предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още