IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон обвини Русия в нарушение на конвенцията срещу химическите оръжия

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН САЩ заявиха, че Русия носи отговорност за нападението на Сергей Скрипал

22:59 | 14.03.18 г. 14
<p>
	Джонатан Алън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джонатан Алън. Снимка: Ройтерс

Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание по случая с нападението над Сергей Скрипал в британския град Солсбъри. Страните се събраха по искане на Великобритания, която обвини Русия в нарушение на Конвенцията за забрана употребата на химически оръжия.

В началото британският представител Джонатан Алън подчерта, че Великобритания не е прибързала да прави заключения кой стои зад атентата срещу Сергей Скрипал, но и посочи, че Москва не е отговорила на британското искане да даде информация относно използваното вещество „Новичок”. Великобритания няма нищо против руския народ, но се противопоставяме на руското правителство и методите му за управление, каза Алън.

Лондон няма намерение да даде образец от веществото, използвано при нападението над Скрипал на Русия, стана ясно от думите на британския представител, излъчени директно на сайта на ООН.

В своето изявление представителят на САЩ Ники Хейли беше категорична, че Русия носи отговорност за това нападение, а ако ООН не реагира този случай може да бъде повторен в Ню Йорк и други големи градове по света. "САЩ вярват, че Русия е отговорна за атаката на двама души във Великобритания, използвайки разработено от военните вещество", заяви Хейли.

Русия няма разработка под името "Навичок", категоричен беше представителят на страната в Съвета за сигурност Василий Небензя. Той посочи, че Лондон ги очерня умишлено, а в международната политика вече не действа презумпцията за невинност, а на виновността.

Представителятна Русия критикува тона на Великобритания и поставеният 24-часов ултиматум и коментира, че Москва никога не си е позволявала да поставя такива ултиматуми към никого. Той поясни още, че няма доказателство за "руска следа" в нападението над Сергей Скрипал и поиска анализ на използваното вещество от независима лаборатория.

В изказванията си представителите на държавите в Съвета за сигурност призоваха за унищожаване на химическите оръжия, сочейки че това е първият подобен случай в Европа след края на Втората световна война и изразиха пълната си подкрепа към Великобритания.

Представителят на Швеция посочи, че използваното химическо оръжие е произведено в СССР, полският представител посочи, че Русия трябва да отговори на повдигнатите въпроси. Холандия пък отбеляза, че не може подобно престъпление да остане без наказание и междунардонта общност не може да не обърне внимание на този случай.

Китай от своя страна настоя за международно разследване на този случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 10
khao
преди 6 години
в коя държава живеят англо-саксонците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Викаш няма никакъв смисъл да мърдат руснаците от нивото на хуманност достигнато през 1945-та година, нали? И аз точно така си мислех че разсъждават всички терористи и военни с висок чин изпитващи остра нужда не само от ОМП но и от подобни незабележими отрови с гарантиран летален изход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 14
Money
преди 6 години
Аз пък се кефя, че малка Британия се опълчва срещу империята на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 2
Jorkata
преди 6 години
Може да питаш два японски града за такива убийствени простотии... примерно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
bgMan
преди 6 години
Все пак важното е на какви типове им е дошло на ум и изпитват нуждата да изобретяват подобни гадости. Това си остава неоспорима историческа истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 3
bertram
преди 6 години
Англосаксонците НЕ ИСКАТ ДЕМОКРАЦИЯ в Русия... те искат псевдо-демокрация и липса на държавност и самосъзнание в руснаците.... накратко - ИСКАТ РЕСУРСИТЕ НА РУСИЯ! лилипута и цялата мафия около него са нагли, но за разлика от нашата п-ка бай ху..не падат по гръб като видят англо-саксонец... не ги харесвам, но оценявам как се бранят от ФАЩ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Още за *** ***:Автора на химикала НОВИЧОК след това емигрира в САЩ и прави кинти от книга за това вещество, в която има.... химическата му формула !Останалото е тест за интелигентност, при това, че най-много от веществото се е произвеждало в Узбекистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 11
bgMan
преди 6 години
Все пак става дума за безаналогови неща разработвани само в СССР.На кой друг му е идвало на ум да изобретява такива убийствени простотии?Не е уместно да се правят подобни сравнения с други изделия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
bertram
преди 6 години
Не харесвам Лилипутин, но в последните 30 години в порядъци повече хора (милиони) загубиха живота си заради схемите на САЩ, Великобритания и отчасти останалите от ЕС...Ирак, Афганистан,Сирия, Либия, Египет, Тунис, Йемен - в момента са територии и милиони жени,деца,мъже загубиха живота си благодарение на 'демократичните' политики на *** като този от снимката. Те качват и свалят режимите от власт и каквото правят го правят за ресурси и пари.Та лилипута може да е диктатор факт, Но британците са доста по-подло и долно племе от руснаците.... поне ако следим последните 30 години. Руснаците може да са варвари, пияници, *** в 90% ... но едно е да си ***,първичен и глуповат, а съвсем друго е да си подмолен, нагъл и кръвопиец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Новичок не е никакво бойно отровно вещество. Руснаците имат по-мощно - ДУРАЧОК:http://***.km.ru/joke_day/821695
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още