IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон обвини Русия в нарушение на конвенцията срещу химическите оръжия

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН САЩ заявиха, че Русия носи отговорност за нападението на Сергей Скрипал

22:59 | 14.03.18 г. 14
<p>
	Джонатан Алън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джонатан Алън. Снимка: Ройтерс

Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание по случая с нападението над Сергей Скрипал в британския град Солсбъри. Страните се събраха по искане на Великобритания, която обвини Русия в нарушение на Конвенцията за забрана употребата на химически оръжия.

В началото британският представител Джонатан Алън подчерта, че Великобритания не е прибързала да прави заключения кой стои зад атентата срещу Сергей Скрипал, но и посочи, че Москва не е отговорила на британското искане да даде информация относно използваното вещество „Новичок”. Великобритания няма нищо против руския народ, но се противопоставяме на руското правителство и методите му за управление, каза Алън.

Лондон няма намерение да даде образец от веществото, използвано при нападението над Скрипал на Русия, стана ясно от думите на британския представител, излъчени директно на сайта на ООН.

В своето изявление представителят на САЩ Ники Хейли беше категорична, че Русия носи отговорност за това нападение, а ако ООН не реагира този случай може да бъде повторен в Ню Йорк и други големи градове по света. "САЩ вярват, че Русия е отговорна за атаката на двама души във Великобритания, използвайки разработено от военните вещество", заяви Хейли.

Русия няма разработка под името "Навичок", категоричен беше представителят на страната в Съвета за сигурност Василий Небензя. Той посочи, че Лондон ги очерня умишлено, а в международната политика вече не действа презумпцията за невинност, а на виновността.

Представителятна Русия критикува тона на Великобритания и поставеният 24-часов ултиматум и коментира, че Москва никога не си е позволявала да поставя такива ултиматуми към никого. Той поясни още, че няма доказателство за "руска следа" в нападението над Сергей Скрипал и поиска анализ на използваното вещество от независима лаборатория.

В изказванията си представителите на държавите в Съвета за сигурност призоваха за унищожаване на химическите оръжия, сочейки че това е първият подобен случай в Европа след края на Втората световна война и изразиха пълната си подкрепа към Великобритания.

Представителят на Швеция посочи, че използваното химическо оръжие е произведено в СССР, полският представител посочи, че Русия трябва да отговори на повдигнатите въпроси. Холандия пък отбеляза, че не може подобно престъпление да остане без наказание и междунардонта общност не може да не обърне внимание на този случай.

Китай от своя страна настоя за международно разследване на този случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 12 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Не видях информация още да е починала. Къде го пише?Иначе си прав де, че при нападение срещу гражданин на дадена държава, съответната държава е в пълното си право по международните закони да получи цялата налична информация за извършеното нападение. Отказът да бъде предоставена такава информация, според мен, може да се счита за обявяване на война. Някой адвокат може да се изкаже по въпроса :) "На отравянето на Скрипал с "Новичок", Мей реагира с противоотровата "Брекзичок"."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Нааааа вниманието на всички кухи *** или незаинтересовани:ПОНЕЖЕ ИМА УБИТА РУСКА ГРАЖДАНКА, АНГЛИЯ Е ДЛЪЖНА ДА ДОПУСНЕ РУСИЯ ДО РАЗСЛЕДВАНЕТО, А НЕ ДА СЕ КРИЕ ЗАД "СЕКРЕТНИ" ДОКАЗАТЕЛСТВА !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 4
Jorkata
преди 6 години
По тая логика - ако някой някъде утрепе някой с калашник - Русия пак ще е виновна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 6
Pyramid
преди 6 години
Путин, обаче, не е Саддам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 8
dakl
преди 6 години
Преди 15 години по същата схема започнаха в Ирак , резултатите днес са ясни за всички , но тогава в СС на ООН един държавен секретар размахваше шишенце със "смъртоносен " газ на Садам Хюсеин и след години си призна че бил излъган от английските си съюзници, но иракският президент бе обесен , и стотици хиляди иракчани избити!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 29
Money
преди 6 години
Тъпо от страна на Путин. Всяко нещо си има граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 33
redcretin
преди 6 години
Отлично ще завърши даже, путинизмът си отива барабар с убийствата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 6
bertram
преди 6 години
започна се...това няма да свърщи добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още