IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще търси изгода от китайските мита за САЩ

От южноевропейската страна смятат, че ще завладеят допълнителен пазарен дял при износа на вино

17:06 | 02.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианското вино би могло да се възползва от търговската война между САЩ и Китай, след като износът на вина в азиатския гигант достигна исторически максимум от над 130 милиона евро през 2017 г. благодарение на увеличението от 29% на годишна база, съобщи италианската агенция Аднкронос, цитирана от БТА.

Анализът е направен от Колдирети (Националната конфедерация на селскостопанските производители) по данни на Националния статистически институт и е във връзка с китайските супермита за 128 стоки, внасяни от САЩ, които влязоха в сила днес. Сред тях са свинското месо, виното и плодовете, на обща стойност от 3 милиарда долара. Тези мита се налагат в отговор на протекционисткия ход на президента Доналд Тръмп за стоманата и алуминия. 

"САЩ са изнесли вино за Китай на стойност 70 млн. долара, което е увеличение с 33% през 2017 г., и се нареждат на шесто място в списъка на най-големите доставчици непосредствено след Италия", подчерта представител на Колдирети. 

"Поради непрекъснатия растеж на потреблението в Китай азиатският гигант влезе в списъка на петте страни, които консумират най-голямо количество вино в света, но е начело в класацията само при червените вина", допълва говорителят на конфедерацията.

Според Колдирети Китай си остава стратегически пазар за италианските винопроизводители, а от пресните плодове Италия в момента може да изнася за Китай само киви и цитрусови плодове. От конфедерацията допълват, че сега се работи по двустранни договори за круши и ябълки, като преговорите за тях са в напреднала фаза и биха могли да отворят нови възможности след "затварянето" на пазара за американските производители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още