IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на германската управляваща коалиция завърши без официални изявления

Партиите спорят за политиката за убежища и имиграция, която заплашва да дестабилизира правителството

09:23 | 27.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на партии в обхванатото от напрежения коалиционно правителство на германския канцлер Ангела Меркел завършиха четиричасова среща със спорове заради политиката за убежища и имиграция, която заплашва да дестабилизира правителството. Официални изявления след разговорите не се очакват, предаде ДПА.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и баварският му съюзник Християнсоциалният съюз (ХСС) водят остър спор за реформа на правото на убежище и имиграцията около въпроса за връщане от германската граница на бежанци, които вече са регистрирани в други европейски страни.

В този спор Меркел е изправена срещу вътрешния си министър Хорст Зеехофер, който е лидер на ХСС.
В коалиционното правителство влиза и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

В срещата в канцлерството в Берлин освен Меркел и Зеехофер участваха и други важни фигури от трите партии в управлението, включително шефът на парламентарната група на ХДС Александър Добринт и лидерът на ГСДП Андреа Налес. 

Преди началото на срещата Меркел призова към единство в консервативния си блок.

Представители от ХДС и ХСС преди срещата отхвърлиха възможността от разцепване на съюза между двете партии, като самият Зеехофер определи медийните спекулации като "откъснати от действителността".

Лидерът на ГСДП Андреа Налес обаче е заявявала, че работата на правителството е спъвана от спора между ХДС и ХСС за миграцията. Вчера Меркел съобщи, че не очаква страните от ЕС да постигнат пълно съгласие по въпроса за бежанците на срещата си на върха на 28 и 29 юни.

След среща с испанския премиер Педро Санчес в Берлин Меркел каза, че два от седемте проблема продължават да са висящи и за решаването им ще е нужно още малко време.

Генералният секретар на ХСС Маркус Блуме заяви за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че "без ефективно европейско решение няма алтернатива на връщанията" на мигранти на германската граница.

Зеехофер заяви, че при липса на такова решение от 1 юли ще нареди на границата да бъдат спирани всички кандидатствали за убежище в други страни. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още