IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди кредитния рейтинг на Русия на ниво BBB-

Краткосрочният рейтинг на Русия в чуждестранна валута също бе потвърден на равнище F3

09:36 | 18.08.18 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Русия в чуждестранна валута на инвестиционно равнище ВВВ- с „позитивна“ прогноза. Това съобщиха от рейтинговата агенция, цитирани от БТА.

Краткосрочният рейтинг на Русия в чуждестранна валута също бе потвърден на равнище F3. Дългосрочният кредитен рейтинг в национална валута е потвърден на равнище ВВВ- с „позитивна“ прогноза, а краткосрочният на равнище F3.

„Позитивната прогноза отразява продължаващия напредък в укрепването на икономическата политика, която е подкрепяна от по-гъвкав валутен курс, твърд ангажимент за инфлационно таргетиране и устойчива бюджетна стратегия“, се казва в съобщението на Fitch.

Агенцията прогнозира растежът на брутния вътрешен продукт на Русия да се забави през 2019 г. до 1,5 процента при 1,8 процента за 2018 г. на фона на влияние от повишаването на ДДС. През 2020 г. обаче очакванията са равнището на растежа да се възстанови до 1,9 процента.

На 6 юни руската централна банка прогнозира ежегоден растеж на равнище 1,5-2 процента между 2019 г. и 2021 г.

Fitch смята също, че руската икономика се е справила добре с априлския кръг американски санкции.

Руският министър на финансите Антон Силуанов заяви пред журналисти, че решението на Fitch за кредитния рейтинг на Русия е признание за устойчивостта на икономиката на външни шокове, както и висока оценка за качеството на макроикономическото регулиране. По думите му има предпоставки за по-нататъшно подобрение на суверенния рейтинг, посочва БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
Фалира, но все пак акците и запазиха над 25% от стойността си, а миналата година искаше да дава дивидент. Ако наистина желаеш да дадеш за пример нещо яко, цитирай КТБ. Близко и познато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
"Считам, че кредитните агенции доста обективно преценяват икономиката..."Е то милиарди (не забравяй и Китай) в протежение на десетилетия считаха, че комунизма ше дойде, м'а не дойде....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
кредитния рейтинг от американските агенции нямат нищо общо с икономиката. Те изразяват мнението и желанията на американското правителство.Ако не вярваш питай лимон брадър, който фалира с рейтинг ААА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още