IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на сближаване на ЕС обръща по-слабо внимание на крайните постижения

Според доклад на Европейската сметна палата има слабости, свързани с ефективността и наблюдението на изпълнението на програмата

14:28 | 04.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доклад на Европейската сметна палата (ЕСП), представен днес, показва, че все още подборът на предложения по политиката на сближаване е насочен повече към обема и влаганите средства, отколкото към цялостните постижения, се посочва в съобщение на ЕСП. Недостатъците при наблюдението затрудняват оценката до каква степен финансирането от ЕС е допринесло за постигане на целите, пише в документа, цитиран от БТА

За 2014-2020 г. по политиката на сближаване ЕС е отпуснал близо 350 млрд. евро за създаването на работни места, за конкурентоспособността на бизнеса, икономическия растеж, устойчивото развитие и подобряването на качеството на живота. Отчитат се слабости, свързани с ефективността и наблюдението на изпълнението на програмата. Проверката, на чиято основа е изготвен докладът, е обхванала проекти в Чехия, Франция, Италия и Финландия.

В документа се посочва, че възможните получатели на европейски средства са разполагали със сведения и са получили необходимата подкрепа за достъп до финансиране от ЕС. Допълва се, че изискванията за подбор на проекти рядко предвиждат кандидатите да определят количествени показатели за резултатите предварително.

Това затруднява оценката дали проектите са постигнали очакваните резултати. Повечето проекти са били избрани по реда на подаването, а не чрез съпоставка, следователно може да не са били подкрепени най-добрите предложения, показва проверката.

В доклада е отбелязано, че догодина Европейската комисия може да се затрудни с оценката си къде да бъдат преразпределени бюджетни средства заради липсата на добра рамка за наблюдение на проектите по политиката на сближаване.

Препоръчва се държавите в ЕС да въведат изискване проектите да посочват предварително поне един действителен показател за резултати и да оценяват изпълнението на проектите по този начин. ЕК следва да определи общи показатели за резултати за Европейския фонд за регионално развитие. 

Отчита се, че около една трета от бюджета на ЕС е насочен към политиката на сближаване. Днес това възлиза на около 230 млрд. евро за 2000-2006 г., на 346,5 млрд. евро за 2007-2013 г. и на 349,4 млрд. евро за 2014-2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още