IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се краят на ерата „Меркел“

Демокрация значи и управление до време, а не за вечни времена

10:51 | 26.09.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Наистина е изкуство да можеш да обясниш необяснимото. И германският канцлер Ангела Меркел го владее изящно. Но дали тогава говорим за управление, или просто за лавиране?

Все още помним думите ѝ от онзи ден по казуса с Маасен („Съжалявам много“).Сега идва подобно изказване и за провала на дългогодишния й приближен Фолкер Каудер да бъде преизбран за председател на парламентарната група на блока Християндемократически съюз/Християнсоцеален съюз (ХДС/ХСС) след 13 години на власт. Неговият приемник ще бъде Ралф Бринкхаус, един от досегашните заместник-председатели на групата на консервативния блок в Бундестага.

„Часът на демокрацията“, каза лаконично Меркел. Сега тя, която проведе гореща кампания в подкрепа на Каудер („така че да имам стабилна основа"), ще търси подкрепа днес в разговор с Бринкхаус.

В затворен кръг Меркел постоянно повтаря, че през 2017 г. се е кандидатирала отново за канцлер единствено поради загрижеността си за разединеното общество и за разнебитения ЕС. Година по-късно става ясно, че тя не е постигнала никакъв напредък по тези два кръга от проблеми. Европа издига на власт популисти, все повече затъва в националистически кризи, извива ръцете на правовата държава, а в Германия недоволните, екстремистите, враговете на демокрацията и вътрешните противници на канцлера намират общ знаменател: Меркел е виновна.

Часът на демокрацията ли? Така е. Но демокрация значи и управление до време, а не за вечни времена.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 38 rate down comment 15
korn
преди 5 години
Какво ще прави Европа без Меркел.Кой ще обвиняваме за емигрнатите и бежанците които няма да спрат да прииждат?Ще издигнем стена по крайбрежието на Средиземно Море,като невидимата стена на Тръмп,платена от Мексико ли?Или ще ги интегрираме успешно,както Путин,въпреки че цели градове и области в Русия живеят според закона на шериата и построи най голямата джамия в Европа,тържествено отворена с Ердоган.Кой ще обвиняват Средизомноморските държави затова че не са от най работливите и дълговете им постянно растат?Меркел ли започна войната в Близкия Изток която тече вече 50 години.Меркел ли е виновна че руснаците са готови на всичо,само и само Европа да им купува газа щото иначе са умрели от глад?Хубаво е да я има бабето,да обира критиките,за несполуките и проблемите на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още