IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матео Салвини: Рейтинговите агенции трябва да бъдат честни спрямо Италия

Според италианския вицепремиер тези агенции не трябва да принуждават страната да разпродава активите на своите големи компании

14:58 | 08.10.18 г.
<p>
	<em>Заместник министър-председателят на Италия Матео Салвини, Снимка: Ройтерс</em></p>

Заместник министър-председателят на Италия Матео Салвини, Снимка: Ройтерс

Италианският заместник министър-председател Матео Салвини заяви в понеделник, че се надява рейтинговите агенции да не действат с предубеждение към Италия, когато страната преразглежда стойността на своя дълг и отново засегна темата за излизането от еврозоната, съобщава Ройтерс.

Международната рейтингова агенция Moody’s, която оценява Италия с рейтинг Baa2 (умерен кредитен риск), очаква Рим да обяви своите фискални планове, като заяви, че ще се произнесе за рейтинга ѝ до края на октомври.

Американската корпорация за финансови услуги Standard & Poor’s, която постави рейтинг BBB (какъвто има и България) на кредитоспособността на Италия, планира да разкрие своята оценка на 26 октомври. 

„Надявам се никой да не е с предубеждения към това правителство или със странни намерения“, заяви Салвини в интервю по радио RTL.

Той добави, че действията на рейтинговите агенции не трябва да притискат Италия да разпродава своите държавни компании, като енергийните групи ENI и ENEL, застрахователната компания Assicurazioni Generali и националната поща Poste Italiane.

“Моите деца ще израснат в европейски кондоминиум с евро в джобовете си. Излизането от еврото не е въпрос, поставен на дневен ред, не и днес, утре или след това“, заяви Салвини.

Бюджетният план на Италия може да навреди на правителството, смятат анализатори, които виждат риск в растящите разходи по заеми, битката с Брюксел и понижаващите се рейтинги.

В писмо, изпратено до Италия през миналата седмица, Европейската комисия заяви, че е притеснена относно плановете за бюджетен дефицит на страната за следващите три години, след като от Рим не се съобразиха с изискванията на Европейския съюз.

Рим обаче заяви, че не смята да се оттегли от своите планове.

„Това правителство е атакувано от медиите и ЕК още от момента на своето създаване“, добави Салвини.

Разходите на Италия за обслужване на кредитите почти се удвоиха, откакто правителството дойде на власт през пролетта. Това е сериозен проблем за страна, в която държавният дълг надхвърля 2,2 трлн. евро, или 132% от БВП. Той също така води до по-високи разходи по кредитите за домакинствата и бизнеса, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още