IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде ще стигне газовата авантюра на Европа със „Северен поток“ 2?

САЩ продължават да заплашват със санкции, докато от Москва са твърдо убедени, че ще завършат проекта със или без наказателните мерки

08:22 | 15.11.18 г. 37
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможността за допълнително напрежение в отношенията между САЩ и Русия продължава да нараства.

В края на миналата седмица американският енергиен министър Рик Пери заяви, че Вашингтон все още може да наложи санкции, свързани с изграждането на спорния газопровод, минаващ през Балтийско море „Северен поток" 2, който ще доставя руски газ директно до Германия. 

Пери коментира този въпрос по време на визитата си във Варшава, тъй като администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да убеди членовете на Европейския съюз (ЕС) да подпишат споразумение за внос на американски втечнен природен газ (LNG), с което да намалят зависимостта си от руската енергия и да стабилизират енергийната диверсификация на Стария континент, пише петролният анализатор Тим Дайс за OilPrice.com.

В четвъртък полската държавна газоразпределителна компания PGNiG подписа дългосрочно споразумение за доставка на LNG с американската Cheniere Marketing International.

Полша е сериозна в своята съпротива срещу „Северен поток" 2, както и в усилията си да намали своята зависимост от геополитическия заряд на руския газ.

Москва от своя страна редуцира доставките за Европа през студените месеци, за да упражни своето влияние в региона.

Варшава и Вашингтон подписаха и съвместна декларация за засилено сътрудничество в областта на енергийната сигурност.

ns2 ns2

„Това е ясен сигнал, че САЩ силно подкрепят прополската и проевропейската политика за енергийната сигурност“, подчерта Пери, добавяйки: „Енергийната сигурност на свой ред изисква енергийно разнообразие. Това е причината, поради която се противопоставяме на изграждането на „Северен поток" 2, който допълнително ще увеличи опасната енергийна зависимост на Европа спрямо Русия“.

Полша консумира около 17 млрд. куб.м природен газ годишно, като по-голямата част от този ресурс идва именно от руския енергиен гигант „Газпром“, като техните договорени отношения приключват през 2022 г.

Полша обаче заяви, че няма да поднови сделката за доставки на природен газ, като страната вече търси други алтернативни варианти за внос на горивото.

Попитан на пресконференцията във Варшава дали Вашингтон може да наложи санкции на компании, работещи по изграждането на „Северен поток" 2, Пери отговори, че не вижда конкретни точки, заради които да САЩ да променят решението си и да подкрепят доизграждането на газопровода.

„Санкциите са вариант, поддържан от американския президент“, добави той.

Газопроводът „Северен поток" 2 е тема на спор между Доналд Тръмп и Германия. Американският държавен глава разкритикува Берлин, заявявайки, че „докато САЩ инвестират средства за подобряване на европейската отбрана срещу Русия, Германия, най-силната икономика в Европа плаща на Москва за енергийни доставки“.

Впоследствие Германия обеща да увеличи вноса на американски втечнен природен газ, като планира да изгради три терминала в тази връзка.

И все пак централноевропейската страна остава твърда зад решението си да бъде завършен „Северен поток" 2, който ще удвои сегашния капацитет на съществуващия руски газопровод до Германия от 55 млрд. куб.м.

Очаква се съоръжението да влезе в експлоатация в края на следващата година, като общата му дължина ще достигне 1222 км.

Руската „Газпром“ е единственият акционер в „Северен поток" 2, който поема 50% от разходите по изграждането, или 9,5 млрд. евро (11 млрд. долара).

Западните партньори на газовата компания са австрийската OMV, Uniper, Wintershall, Shell и Engie.

Русия от своя страна твърди, че опасенията за политическата зависимост на европейските страни около „Северен поток" 2 са неоснователни, определяйки проекта като едно „чисто икономическо начинание“.

Москва също така обвини администрацията на Тръмп в опит да намали или дори премахне пазарния дял на руския газов доставчик в Европа в полза на по-скъпия LNG, произведен в САЩ.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви през септември, че тръбопроводът ще бъде завършен, независимо от това дали ще бъдат наложени американски санкции или не.

„Надявам се да няма санкции, но дори и да бъдат наложени такива, проектът ще бъде изпълнен така или иначе, тъй като изграждането вече е в ход“, отбеляза Новак, като добави, че проектът се очаква да бъде завършен в края на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 31 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
Хааахаха... Щел Газпром да го зароби тоя да транзитира само руски газ...! :lol:Ти некъв друг газ за транзитиране скиваш ли некъде на хоризонта в близките стотина години...? Но пък наистина успяхте, с американска помощ, да се освободите напълно от секакви транзити, щот те са силно заробващи... :lol: Сега други роби ше транзитират, а вие само ше купувате, барабар с транзитните такси - нали сте свободни баровци... :lol:И понеже статията е за "авантюрата" Северен поток-2, най-големият вой срещу него е наистина от Полша и Украйна. Полша още за Северен поток-1 оврещя вселената, щот се прости с мазните надежди да транзитира руски газ за Германия, а сега - още една тръбица... напрао си е обидно. А Украйна без транзита на руски газ отива директно у кереча - ходи ги питай на какво са готови, та да запазят заробващи транзит САМО! на руски газ... Злите езици говорят, че давали и Крим и Донбас на Путин доброволно, само да им запазят транзита на 150 млрд. м3, както беше до скоро... :lol:Заробен щел да бъде от руския газ... Айде да сме живи да дочекаме некъв друг, па да видиме на какви кинти ше ни го дават, па пак ше си говориме за робство... Може да имаш късмет да получаваш некой ден газ от Гърция - така като те гледам, май не си си имал работа с гърци - ела тогава да ми говориш за робство... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 7
vzhekoff
преди 5 години
Хахахаха, ако CIА са допрели до услугите на Стоенча-ефрейторчето, явно наистина светът не отива на добре... Няма вече класа, само "24- часа"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 22
Sakamano
преди 5 години
Ами, явно точно Газпром пречи. "Южен поток" за който толкова се тръшкaте щеше да ни зарoби за десетки години да купуваме и транзитираме единствено руски газ. А някой само да спомене за диверсификация на доставчиците, веднага го налaзва цяла агитка цвилeщи от възмущение путинcки фенове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Геополитиката е понятие от 19-ти век. Вярно че мнозина са останали в тези времена и не правят разлика между бит и байт, но на тях вероятно им е добре да се чувстват изкопаеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Да, чувал съм нещичко за геостратегии, просто не смятам, че в случая са толкова уместни. Финансовите интереси са по-силни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 5 години
Някога да съм казвал, че може да има по-евтина газ от руската? Единственото което съм твърдял е че по едно време Пу.тя я продаваше на нас по 500 $ за 1000 кубика, а на национал-социалистите по 300. По поръчка на CIA следя руските сайтове отблизо и по-точно настроенията в тях и коментарите на мужиците. Преди два дни по повод хвалебствията за "новото руско супероръжие" жител на провинцията се възмути че нямат асфалт, а дават парите за щуротии. Друг го запита, а защо точно на тях им е нужен асфалт? Е докато има такива да питат "защо точно ви е нужен асфалта" и руската газ може да е най-евтина. Проблема ви е че те оредяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 5
pinoccio
преди 5 години
Ти явно не си чувал за геостратегии - там пазарът и цените не играят никаква роля. В случая става въпрос за геостратегически съюз между Русия и Германия. Американците затова вият, защото е срещу техните интереси, но не пазарни,а геостратегически. Като става въпрос за цени и пазари и американският газ е толкоз евтин, да отидат да го продават на етиопците - те ще скачат до върха на палмите от кеф. Или някъде другаде, все едно. Ама от Етиопия Русия им е далече на американците. В САЩ още е в сила доктрината "Дълес", на китайците все още не им обръщат засега толкоз внимание. Ако Макрон и французите могат да се изрепчат на американците и да им кажат, че не са васали, германците не могат - следвоенните порядки още са в сила. Затова си мълчат и казват, че ще купуват и американски газ - колкото да подгряват стадиона на "Байерн" Мюнхен. И преди войната, и след войната най-големият кошмар на англосаксите е съюз между Русия и Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 19
fon
преди 5 години
Тебе кой те излъга, че цената на газа зависи от цената на транспорта му и себестойността му изобщо?И от Луната да докараме газ, пак ще е по-евтин от руския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 4
многодобре
преди 5 години
... "Аз лично не държа да купуваме точно от САЩ, но искам да имаме избор " ... Избор има. Газчица колко искаш по малкият / според тебе / свят, но има много други неща , които правят една газ по-предпочитана от друга и тези неща не са политически приклякания, Слава Богу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 5
Колчо Слепеца
преди 5 години
Освен краварите, някой забранява ли ти да преговаряш с когото намериш за добре и купуваш/продаваш ккавото пожелайш ? Преговаряй и купувай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още