IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хамънд: Оставането в ЕС е най-добрият вариант за икономиката

Втората най-изгодна възможност е споразумението на Тереза Мей, заяви нейният финансов министър

12:38 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Филип Хамънд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Филип Хамънд. Снимка: Ройтерс

Според британския финансов министър Филип Хамънд оставането на Великобритания в състава на Европейския съюз е най-добрият вариант за икономиката на страната. Тъй като това развитие не е политически „осъществимо“ обаче, споразумението на премиера Тереза Мей е вторият най-добър вариант.

„Ако единственото съображение – единственото съображение, беше икономиката, то тогава анализите показват ясно, че оставането в Европейския съюз би имало по-добър резултат за икономиката, но не много“, посочи той в интервю за ВВС.

Според него предложението на Мей е много близо до икономическите ползи от оставането в съюза, като анализ на предложението показва, че икономиката ще е само „малко по-малка“, отколкото при оставане в блока.

По думите му обаче не става въпрос само за икономиката и планът на премиера ще донесе и „политически ползи“.

„Това, което постига сделката на премиера, е абсолютно да намали тези разходи и да редуцира до абсолютен минимум икономическото въздействие от напускането на ЕС“, посочи Хамънд.

Предстои да бъде публикуван икономическият анализ на британското правителство за дългосрочните ефекти от Brexit във Великобритания.

Според в. Daily Telegraph при един от прогнозираните сценарии при развод без сделка в рамките на 15 години ще бъде загубено производство на стойност 150 млрд. паунда (над 191 млрд. долара), а планът на Мей ще струва на икономиката „само“ 40 млрд. паунда.

Две седмици преди гласуването на предложението на премиера в парламента Хамънд изрази увереност, че то ще бъде прието и страната ще напусне ЕС.

Той също така допълни, че в случай на нейното отхвърляне кабинетът ще заседава, за да „реши как е най-добре да процедира“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още