IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският бизнес: Brexit и търговските спорове са най-големият риск за растежа

Представители на индустриалните асоциации в Германия не очакват икономиката да навлезе в рецесия

11:49 | 26.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещи индустриални групи в Германия заявиха днес, че оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) и търговските спорове, предизвикани от политиките на Доналд Тръмп за „Америка на първо място“, представляват най-голям риск за растежа, предава Ройтерс.

Германската икономика, която е най-голямата в Европа, се очаква да отчете най-слабия си темп на растеж от много години, тъй като компаниите износителки се сблъскват с предизвикателства в чужбина. Но значителното вътрешно търсене означава, че много фирми все още имат възможност да разширят бизнеса си.

В проучване, проведено от Ройтерс, ръководителите на водещите асоциации на индустриите посочват, че не смятат, че икономиката ще навлезе в рецесия, а повечето прогнозират значителен растеж от около 1,5% на икономиката през 2019 г.

Но асоциациите посочват, че икономическите притеснения на директорите на компаниите се засилват и правителството трябва да направи повече, за да им помогне, като намали корпоративните данъци и инвестира повече в дигитална инфраструктура.

„Най-големият риск в краткосрочен план е Brexit“, коментира Дитер Кемф, президент на Федерацията на германските индустрии (BDI).

Ако Великобритания напусне ЕС през март без никакво споразумение за бъдещите ѝ отношения с блока, това ще доведе до големи несигурности за търговията и бизнеса, предупреждава той. „Британската икономика ще се изправи пред директна заплаха от рецесия, която индиректно ще засегне и Германия“.

Холгер Бингман, ръководител на търговската група BGA, твърди, че Brexit е „най-спешният проблем за германската икономика“, въпреки че ескалацията на международните търговски спорове, предизвикана от САЩ, може потенциално да засили икономическите проблеми.

Президентът на DIHK Ерик Швейтцер коментира, че германските компании все още са притеснени от възможността за налагането на по-високи мита върху европейските автомобили.

„Заплахата от мита върху колите все още е на дневен ред“, предупреждава той. По думите му и за двете страни е особено важно да положат повече усилия, за да намерят решение на търговския спор чрез преговори, което в идеалния случай ще доведе до по-ниски мита.

Германската икономика вероятно ще нарасне с около 1,5% тази година, в сравнение с 2,2% през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още