IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са новите политически играчи в Европа?

Те ще изпратят първите си членове на Европейския парламент след изборите през май

16:13 | 22.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Румънските кръстоносци в борбата с корупцията

Две нови партии водят разговори да представят заедно платформа за борба с корупцията на изборите през май.

„Движение Румъния заедно“ на бившия премиер Дачиан Чолош вече избра 43 кандидати за евродепутати за едва 33 румънски места в ЕП. Другата партия е съюз „Спасете Румъния“, която е третата по големина в румънския парламент.

Двете партии са напът да спечелят общо 18% от гласовете на избирателите, или шест места.

Латвийски новаци

Три от петте партии в Латвия с най-висока подкрепа не са съществували преди пет години. Според прогнозите новата популистка партия „На кого принадлежи държавата“, "Новата консервативна партия", която също е популистка, и либералната „За развитие/За!“ ще спечелят едно от осемте места на Латвия в парламента.

Отворената врата на ниската избирателна активност в Словакия

Словакия регистрира шокиращо ниска избирателна активност на изборите за Европейски парламент – само 13% през 2014 г. и само 6% от младежите под 30 години. Всяка нова партия, която може да привлече общественото внимание в седмиците преди вота, има шанс да получи подкрепата на част от въздържалите се от гласуване 87% от избирателите и да промени коренно резултатите на Словакия. Най-голям шанс да направят това имат крайнодясната Народна партия „Наша Словакия“ и „Ние сме родината“, които имат по 9% според последните социологически проучвания.

Паневропейската левица

Нито "Движението за демокрация в Европа", нито "Волт Европа" имат влияние в обществените допитвания, но двете паневропейски микропартии са много активни в социалните мрежи. "Движението за демокрация в Европа" е оглавявано от бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, ковто ще участва на евроизборите от Германия. "Волт Европа" е движена от подкрепящите Европейския съюз представители на поколението Y. Партията има подразделения във всички страни членки на ЕС, но е регистрирана като партия в осем от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още