IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет въпроса за Германия и въглищата

Заслужават ли си усилията за унищожаване на въглищната индустрия, когато съществуват редица въпроси около "екологичната" природа на възобновяемата енергия?

13:38 | 04.03.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мнозина в Германия искат да ударят двойна печалба, като премахнат едновременно ядрената енергия и въглищата, но съществуват няколко въпроса, на които трябва да бъде отговорено, преди да се решат тези два енергийни проблема. 

След продължително разискване от страна на т.нар. Германска комисия по въглищата, която включва представители на политически, индустриални и екологични групи, тя препоръчва на страната да прекрати използването на въглищата до 2038 г.

Това, все пак, остава да бъде одобрено от още 4 германски федерални провинции, както и от самото федерално правителство, съобщава Euractiv.

1. Колко ще струва?

Комисията по въглищата предлага да бъдат вложени поне 40 млрд. евро за подпомагане на провинциите, засегнати от прекратяването на дейността на въглищната промишленост, и поне 2 млрд. евро годишно, за да се ограничи рязкото увеличаване на сумите при потребителските сметки за електроенергия (които вече са най-високите в Европа).

Асоциацията на германските камари за индустрията и търговията оценява реалните разходи на около 170 млрд. евро, взимайки под внимание ефекта върху цените на електроенергията, възможните щети и разходите за допълнителни инвестиции в алтернативни енергийни източници, като например съоръжения за природен газ.

Голяма част от потенциалните икономически щети ще зависи от втория основен въпрос: енергийната сигурност.

2. Ще застраши ли планът за поетапно спиране на въглищните централи енергийната сигурност на Германия?

Ако не беше решението на германския канцлер Ангела Меркел да спре поетапно ядрените мощности в страната след трагедията с „Фукушима“, предизвикателството щеше да бъде значително по-приемливо.

Въглищата осигуряват около 42% от мощностите в Германия, изчислява Международната агенция за енергетика (МАЕ). В същото време Берлин е напът да пропусне целите си за ограничаване на емисиите въглероден диоксид до 2020 г.

Комисията по въглищата иска техният дял да бъде намален от 42 гигавата до 30 гигавата до края на 2022 г. и до 17 гигавата до края на следващото десетилетие.

В същото време трябва да се реши проблемът със зависимостта на германската индустрия спрямо изкопаемите твърди и силно замърсяващи горива.

Проучване показва, че възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) изпреварват въглищата като основен източник на енергия в Германия за първи път през 2018 г., но това не е цялата истина. Както казва Ролф Шмиц, ръководител на енергийната компания RWE, “има дни, в които ВЕИ покриват 70% или повече от търсенето на електроенергия, но има и моменти, когато техният дял е едва 5% от общия енергиен микс, когато няма вятър, а слънцето е скрито зад гъсти облаци“. 

Друго предизвикателство, признато от самата Комисия по въглищата, е, че са необходими големи инвестиции в германската инфраструктура за транспортиране и съхранение на енергия, за да може страната да се справи с отказа от въглища и да се пренесе вятърна енергия, генерирана от турбините в Северно море.

Именно поради тази причина някои от политиците в Германия смятат, че изключването на въглищата от енергийния микс на страната може да бъде отложено и след 2038 г.

3. Ще се увеличи ли зависимостта на Германия от вноса на енергия?

Както журналистката Бригита Ферле заяви в свой коментар „би било фатално за доверието към цялата инициатива, когато вместо Германия да произвежда електроенергия от свои въглищни електроцентрали, ще се наложи да внася такава, произведена от полски или чешки въглищни съоръжения. 

От друга страна Ангела Меркел отсече, че Германия „иска да премахне въглищата до 2038 г.“ и да отвори обятия към природния газ.

Като се има предвид факта, че природният газ не е особено „чист“ енергиен източник, съществува много голяма вероятност след 2030 г. да започне подобна компания за затягане на кранчето на произведената от него електроенергия.

4. Колко екологично чисти са алтернативните енергийни източници?

За производството на слънчеви панели са необходими опасни материали, а вятърните турбини имат свои екологични минуси.

Но дали тези недостатъци си заслужават усилията, като се има предвид как ВЕИ заменят всеки друг енергиен източник?

Изглежда съмнително.

Според МАЕ през 2014 г. вятърната енергия е покрила едва 0,46% от световното енергийно потребление на електроенергия, докато слънчевата енергия е осигурила 0,35% мощности спрямо общия енергиен микс.

Също така трябва да се има предвид, че две трети от дела на ВЕИ всъщност представлява биомаса – дървесина, която бива изгаряна за производство на най-вече топлинна енергия.

5. Подобрява ли се технологията при използването на въглищата?

Въпреки че напредъкът в областта на възобновяемите енергийни източници има своето ярко отражение в медийното пространство, технологиите при изкопаемите горива също се подобряват с разработването на технологии за „чисти въглища“.

Истеричният подход на настоящия дебат пренебрегва факта, че 60% от първичната енергия все още ще идва от изкопаеми горива до 2040 г.

Пълното премахване на въглищата е не само скъпо, но и игнорира ролята на технологичния прогрес в подобряването на необходимия енергиен източник, посочва Euractiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Ето, сега на европейците е предложено да помислят и да свикнат с мисълта за това, че трябва да се стремят към нулеви емисии през 2050 г. За да стане това дела на възобновяемите източници трябва да бъде доведен до 70 %. Дела на изкопаемите източници на енергия трябва да бъде около 15 %, а емисиите уловени и съхранени в специални хранилища за СО2. Това ново стратегическо виждане се базира на осем сценария за развитие на икономиката и енергетиката, пет от които предполагат намаление на емисиите с 80 %, един обединяващ ги до 90 % и два предполагат намаляване на емисиите от парникови газове до нула чрез технологии за поглъщане на СО2 или изменения на предпочитанията на потребителите в полза на използването на енергия с малко съдържание на въглерод.Обрисуваното бъдеще по форма и съдържание не само прилича на произведение на фантасти. За всички е ясно, че без икономически разумно решение на въпроса за съхранение на електроенергия и преносът й без сериозни загуби на големи разстояния, по-нататъшния ръст на дела на вятърната и слънчева енергия в енергийния баланс представлява пряка заплаха за стабилността на енергоснабдяването. Освен това, подобно бъдеще е скъпоструващо дори за относително богатият Европейски съюз, което се признава и в самият документ.Реализацията на най-радикалният сценарий ще изисква инвестиции в преструктурирането на европейската енергийна система в размер от 290 млрд. евро годишно в разстояние на 34 години, или около 10 трилиона евро. Разбира се, голяма част Европейската комисия разчита да постави това на частния бизнес и домакинствата, а останалото ще е чрез вложения от бюджета на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още