IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Може никога да не напуснем ЕС, ако парламентът отхвърли споразумението

Ако преговорите се провалят и Великобритания напусне ЕС без споразумение, историята ще обвини Брюксел, каза британският външен министър

16:16 | 08.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската министър-председател Тереза Мей каза днес, че ако парламентът в Лондон отхвърли нейното споразумение за Brexit идната седмица, "може никога да не напуснем ЕС", предаде Асошиейтед прес.

"Великобритания ще бъде изправена пред продължителна несигурност и може никога да не напусне Европейски съюз, ако законодателите идната седмица гласуват срещу сделката за напускане, договорена с Брюксел", каза Мей.

"Подкрепете я и Обединеното кралство ще напусне ЕС, отхвърлете я и никой не знае какво ще се случи", каза министър-председателят в реч в Гримсби, Източна Англия.

Мей добави: "Може така и да не напуснем. Единственото сигурно нещо ще е продължителна несигурност. Още месеци ще спорим за Brexit, а вместо това бихме могли да се съсредоточим върху подобряване на нашето здравеопазване, училища и общности", предупреди Мей, цитирана от Ройтерс.

Мей каза още, че ЕС и британските преговарящи трябва да дадат "още един тласък" за преодоляване на опасенията, които пречат на членовете на британския парламент да подкрепят споразумението за напускане, договорено миналата година".

"Затова нека не се въздържаме. Нека направим това, което е нужно, така че законодателите да подкрепят сделката във вторник", каза Мей в Гримсби.

Mей възнамерява да продължи още тази вечер и през уикенда серията си от телефонни разговори с лидерите на страните членки на ЕС, но няма планове да пътува до Брюксел, за да се опита да си осигури промени в последната минута към постигнатото вече от нея споразумение за Brexit с Европейския съюз, предаде Ройтерс. 

Официалната говорителка на Мей каза пред репортери, че премиерът вече е разговаряла с лидерите на България, Дания и Португалия. В разговорите си "тя подчертава, че е в интерес и на двете страни да се стигне до споразумение", каза говорителката.

В навечерието на второто решаващо гласуване на споразумението за Brexit във вторник премиерът иска гаранции за предпазния механизъм по границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, за да убеди депутатите в британския парламент да подкрепят споразумението.

Министърът за Brexit Стивън Баркли и главният прокурор Джефри Кокс - главният преговарящ на Мей с ЕС, също не заминаха за Брюксел днес, предаде ДПА, цитирайки медийни съобщения. Говорител на Европейската комисия отказа да коментира дали се предвиждат някакви разговори на високо равнище в близките дни, като добави само, че "продължават техническите разговори".

В началото на тази седмица Кокс имаше подробни и изчерпателни разговори в Брюксел в опит да се съгласува нов текст в споразумението по въпроса за ирландския предпазен механизъм, но те завършиха без успех. Екипът на ЕС не прие британските предложения и помоли Кокс да се върне в петък с нови, но това явно не е станало. 

Ако преговорите се провалят и Великобритания напусне ЕС без споразумение, историята ще обвини Брюксел, каза днес британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от ДПА. 

"Искрено казано, мисля, че ако (се разделим) по такъв горчив начин, бъдещите поколения ще кажат, че ЕС е постъпил погрешно", каза той в интервю за ВВС само три седмици преди 29 март - датата, определена от Лондон за напускане на ЕС. Той изрази надежда да не се стигне до такъв хаотичен Brexit.

В същото време премиерът на Република Ирландия Лио Варадкар каза пред репортери в Дъблин днес, че Brexit е проблем, създаден от Великобритания, и именно тя трябва да прави отстъпки, а не Европейският съюз.

"Мисля, че вече направихме много компромиси и не е ясно какво предлага сега британското правителство на ЕС и на Ирландия, щом те искат от нас да направим още компромиси", посочи той, цитиран от Ройтерс. 

"Мисля, че е необходима промяна на подхода от страна на британското правителство, което трябва да разбере, че това е създаден от тях проблем. Това, което вече е договорено, самото то е компромис. Те не успяха да осигурят неговата ратификация и въпросът сега трябва да бъде какво те желаят да ни предложат", подчерта Варадкар.

"Ние бяхме и оставаме съгласни да прилагаме предпазния механизъм само за Северна Ирландия, ако те искат да се върнем към това. (Този механизъм) изобщо не е предвиден да бъде капан, който да държи цяла Великобритания в митническия съюз", посочи ирландският премиер. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ratten
преди 5 години
е то може да се очаква от пиянaтa изпeдeрастена сгaн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още