IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания иска нов маршрут за газопровода „Северен поток-2“

Датската агенция по енергетика вижда заплаха за околната среда в лицето на съоръжението, което трябва да влезе в експлоатация до края на годината

18:00 | 31.03.19 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изграждането на полемичния газопровод „Северен поток-2“, който ще свързва Русия и Германия, може да бъде забавено, тъй като Дания иска от компанията строител да намери алтернативен маршрут, съобщава Bloomberg. 

Датската агенция по енергетика, която извършва оценка на влиянието на новата газова връзка върху околната среда в изключителната икономическа зона на Балтийско море, поиска от строителите на газопровода да намерят друг маршрут за проекта.

Този ход създава допълнителна несигурност около завършването на съоръжението на фона на твърденията, че газопровода ще влезе в експлоатация до края на тази година.

„Северен поток-2“ разделя страните членки на Европейския съюз (ЕС) на два лагера. Едните, водени от Полша, гледат с тревога на нарастващата зависимост на блока от руския газ, като новата газова връзка ще заобиколи Украйна, което ще изолира страната и ще я направи по-уязвима спрямо руското влияние.

Американският президент Доналд Тръмп също разкритикува проекта през изминалата година, призовавайки Европа да се насочи към алтернативни газови източници като американския втечнен природен газ (LNG).

001 001

Компанията зад „Северен поток-2“ твърди, че е необходим нов газопровод, за да се гарантира, че доставките ще продължат да се извършват и през следващите десетилетия, тъй като вносът за ЕС ще се увеличи.

Противниците на проекта посочват, че газопроводът нарушава кохезията на блока и отслабва стратегията за Енергиен съюз, който цели интегрирането на газовите и енергийни пазари в региона, диверсификацията на енергийните доставки и подобряване на сигурността.

Uniper SE, Engie SA, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG и BASF SE’s Wintershall са партньори на руския газов експортен монополист „Газпром“ по отношение на финансирането на проекта за разширяване на доставките с 55 млрд. куб.м годишно.

002 002

Руския доставя една трета от природния газ в Европа и не планира да се откаже от своя дял на фона на разширяващия се списък от конкуренти в лицето на Норвегия, Азербайджан и САЩ.

По-рано тази година ЕС се съгласи да затегне правилата за внос на природен газ от трети страни, които включват изискването за разделено притежаване на газ и преносни линии, като се очаква Европейският парламент да одобри окончателно актуализираните правила през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 17 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
или тия от Дания имат 2ойка по География или аз не виждам никво съприкосновение на тая тръба с тяхната територия на картата ..... ше се съгласят или ше вземат случайно изпуснатия куфар с пари или некой ше падне по стълбите и па ше се съгласят ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Южно, в местоположението на Дания, означава по-близо до брега. Разшифровай на воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
Няма никаква драма, всички знаят че извън териториалните води режима е уведомителен, а не разрешителен. Ще трябва да спазят процедурите за защита на околната среда(според мен до 2 години) и да си строят. След прогнозата за разпада на Украйна, след прогнозите за хаос, и замръзването им и тази за театъра ще са сгромоляса. Зеленски няма да спечели, но аз по-чиста и одухотворена физиономия сред политиците не съм виждал. представи си го до Порошенко, Путин или Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
ха ха , е на тома му се казват иинституции , а не както помпиера у нас решава нещо и айде ще го прави :))) ... :"В отговор на някои съобщения в медиите, според които Копенхаген твърди, че е прекратил проекта за газопровода Северен поток 2, говорител на Датската енергийна агенция каза за EURACTIV, че DEA просто е поискала компанията да проучи въздействията върху околната среда за маршрут на юг в района на континенталния шелф. "Южният маршрут през териториалните води на Дания е предмет на закон, който позволява на Копенхаген да оцени искането за изграждане на Nord Stream 2 от гледна точка на външната политика и политиката на сигурност."Когато компанията Nord Stream 2 предостави на датските власти оценка на въздействието върху околната среда, тя трябва да премине през нормалната процедура с публични изслушвания и т.н.", каза говорителят, като добави, че решението на агенцията ще зависи от този процес.Поради многоетапния процес, подробностите относно възможните срокове все още не са известни."другият вариант е Nord Stream 2 да мине през териториалните води на Полша :))) , което през близките векове няма как да се случи :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 18
Sokratus
преди 5 години
Точно така ЗИЛ, опа ГАЗ!Украинците избират комика за президент. Той се среща с лилиПутин, малко сценки, малко смешки, малко драма и се разбират за цената на транзита и кой ще е на загуба - България, която ще строи не нужен гъзопровод от Турция за Сърбия!п.п.Рейгън също е артист, но виж как се справи! Особено с СССР!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 12
крас
преди 5 години
ПРОМЯНАТА НА ПРОЕКТА СВЪРЗАНА СЪС ЗАОБИКАЛЯНЕТО НА ЕДНО ДАТСКО ОСТРОВЧЕ БОРТХОЛМ ЩЕ БЪДЕ ПРЕОДОЛЯН С ПОСКЪПВАНЕТО МУ. ДРАМА ОСОБЕННА НЯМА. ВИСЯЩИ ОСТАВАТ УКРАИНЦИТЕ, КОИТО ВИДНО ОТ СЛУЧВАЩОТО СЕ У ТЯХ С НОВИЯТ СИ ПРЕЗИДЕНТ СЕ ПРЕВРЪЩАТ С ТЕАТЪР СЪЛЗА И СМЯХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 5 години
Сега все пак да запитам, ако нямаш строително разрешение да строиш в двора ми и аз не ти позволя да го направиш, кой е виновен? Само в България върви номера " ще строим не ами и ще е за твоя сметка". Не знам защо, но рашките вървят само в милата ми татковина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 31
Стоян Петров
преди 5 години
Датчаните са викинки, не славяни. До този момент те не са дали разрешение за строителството на газопровода. Руснаците сливи ли имаха в устата(ако не и хрен) за да ти го съобщят, че нямат такова и започват всичко на своя глава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 11
Pyramid
преди 5 години
С цялото уважение, обаче...Сливи ли имаха в устата досега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още