IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде бърка Украйна?

От края на Съветския съюз насам украинците остават бедни. Дори революцията не помогна. Защо?

08:39 | 03.04.19 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Дори да не познавате добре случващото се в Украйна, интуитивно може да получите представа за това, че страната прави фундаментална грешка, при това от десетилетия насам.

За тази цел е достатъчен поглед към една единствена статистика: икономическата продукция на глава от населението едва се е увеличила в сравнение с 1990 година. По това време БВП на глава от населението бе 6800 долара, а наскоро, по изчисления на Световната банка и коригирана от валутните и ценовите колебания, тя е 8700 долара. Украйна остава втората по бедност страна в Европа след Молдова.

Е, пет години след революцията на Майдана през 2014 г. малко неща са се променили, пише в свой анализ за германския Der Spiegel Бенямин Бидер. Темпът на нарастване на икономиката се е увеличил до 3,3%. Но това не е достатъчно, за да компенсира последиците от рецесията, предизвикана от войната с Русия. Само през 2015 г. икономическата продукция се срина с почти десет процента.

Всичко това не бе добра реклама за преизбирането на Петро Порошенко. Действащият президент винаги отваря дума за войната на Изток, когато реформите са особено бавни: „Ние сме принудени да осъществяваме реформите само с една ръка, защото с другата трябва да държим враждебните си съседи настрана". Това обаче се оказва достатъчно оправдание за все по-малко избиратели.

Дали пък не се оказаха прави онези скептици, които предупредиха още през 2014 г., че подкрепената от Запада революция ще замени просто една корумпирана клика с друга? Пропиляна ли бе подкрепата от ЕС и САЩ? Украйна отново ли тъпче на място?

Всеки, който търси потвърждения за тази теза, може лесно да намери доказателства. Така например големите приватизационни проекти на украинското правителство до голяма степен се провалиха. А държавният глава Порошенко се върна по първите страници на вестниците, защото се оказа, че един от неговите довереници е замесен в корумпирани оръжейни сделки, и то точно с Русия.

Свободното пропадане на икономиката, предизвикано от войната, бързо беше спряно от правителството и централната банка. Те също така преструктурираха банковата система, която беше болна и поради участието на мощни олигарси не можеше да помогне за изграждането на здрава икономическа структура. Също така и бюджетните дупки, които бяха ужасяващи преди Майдана, бяха до голяма степен пълнени и опасността от държавен фалит бе предотвратена. Обменният курс на гривната отново е стабилен, но вече не е здраво обвързан с долара, което преди това причиняваше турбуленции.

А в Министерството на икономиката младият реформатор Максим Нефьодов въведе въпреки съпротивата съвременна система за обществени поръчки, наречена ProZorro, която трябва да отблъсне корупцията.

Е, възможно ли е да се извлече някакъв извод при подобни противоречиви тенденции? Робърт Кирхнер седи в офис на запад от Берлин. Германският икономист е част от „Германската консултативна група“ в Украйна, експертите работят от името на Федералното министерство на икономиката и трябва да подкрепят украинското правителство с икономическо ноухау. Не само след Майдан: Кирхнер пътува редовно в Украйна от 2006 г. насам. Неговите колеги и той са разговаряли с бивши членове на правителствата, за да помогнат за стабилизирането на сринатата украинска икономика - дори и когато президентът се наричаше Виктор Янукович.

Целия анализ вижте в материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 5 години
сралин - като е за гладомор е грузинец, ама като е за втората световна е от съвецкия съюз и спечели войната, не от грузия.хрушчов - като дал крим бил украинец, иначе сега Украйна била измислена нация.. филип киркоров българин .... абе у тая държава кой е руснак ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 5 години
ааа, викаш да гледаме избирателно на фактите според как ни хареса ....за протокола: заради путин и крадливото му обкръжение от престъпницу... ето за това стигнаха до там ! като питат пак, това е отговора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 5 години
khao,Горното е правено от грузинец, не руснак.По царско време и след 1956г Украйна е била облагодетелствана.Много.За протокола: имам приятели и руснаци, и украинци. Като седнем заедно на маса винаги се чудят как се докараха до това положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"Затова почнат ли да философстват - гледам да не се меся."1. Или лъжеш.2. Или си вдигни диоптъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Аз отдавна съм се убедил, че АББА и компания всъщност работят против Русия. Опорките горе-долу ги докарват, но почнат ли да импровизират става жалко и комично. Безочливостта и простотията им са отблъснали повече русофили отколкото всеки друг аргумент. Затова почнат ли да философстват - гледам да не се меся. Нека си вършат работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 8
vzhekoff
преди 5 години
Да се срвавняват 6800 $ от 1990 със сегашните е малко смешно.Има няколко възможности:1. Ако приемем, че числата не са дисконтирани, то през 1990-та 6800 се равняват на 17820 сегашни, което означава, че сегашните 8700 представляват спад от около 50% - звучи доста достоверно за икономическия провал на големия вариант на македонците2. Ако допуснем, че числото 6800 за 1990 е дисконтирано към днешна дата, то следва, че на онези долари доходът е бил около 2600$ на човек, което дори за азиатските републики на СССР е съвсем малко и го прави съмнителноПроблемът на Украйна е, че е една измислена държава, създадена в австрийския генерален щаб, уголемено копие на Македония. Сигурно е, че следващите 30г. ги очаква зловеща депопулация, обедняване, деиндустриализация и разпад на няколко части, източната ще бъде върната където винаги е била, централната ще бъде аморфно образувание на стероиди с антируска насоченост, а останалите парченца ще бъдат погълнати от Унгария, Полша и който до каквото се дореди измежду Румъния и Беларус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 5 години
хахахаха, всъчност си прав руснака под глезене разбира : гладомор и геноцид но ние белите имаме друг аршин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 3
nikolait
преди 5 години
бедността е характерна за общества с високо социално разслоение. Затова е нужна програма, която да стимулира дребния бизнес и предприемачество. Чрез държавни разходи да се преразпределят доходи към работещите малки фирми. Акцентът върху корупцията е фалшив приоритет(той е работа на съдебната система) и не може да реши никакви социални проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 10
michaelis12
преди 5 години
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_БВП_(по_паритета_на_покупателната_способност)-------------------------------------------------макар че и тая страница пак е от САЩа дет платиха за Майдана и ако погледнеш колкото и пъти да се поправя Wiki че 11/9 е инсценирано, веднага я връщат че терористи са съробили небостъргачите коет не е верно разбира се .... :)) Но Сифона и на Сашефската страница не верва, той само верва на Цветанов но него го уволниха тия същите, явно нещо не са доволни от сганнта и прислугата че са мнооо прости, ем такиа иаме ве баце, кат Сифона, Стоен, Цветанов и Марията Гаргамел толкоз .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 4
doba
преди 5 години
https://***.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_pcap_cd&idim=country:RUS:CHN&hl=en&dl=en#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:RUS:BGR:UKR&ifdim=region&tstart=639090000000&tend=1491166800000&hl=en_US&dl=en&ind=falseУкрайна беше глезеното дете на СССР, маса пари се изсипаха там.След разпада и конфронтацията с Русия изостана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още