IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейбъристите са разочаровани от преговорите с правителството за Brexit

Опозиционната партия иска мек Brexit, който да остави Великобритания в митническия съюз на ЕС след напускането на блока

22:24 | 05.04.19 г. 1
<p>
	Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин. Снимка: Ройтерс

Британската опозиционна Лейбъристка партия изрази днес своето разочарование от подхода на правителството на консерваторите в трудните преговори с него за търсене на компромис за Brexit, който двете партии да подкрепят, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Разочаровани сме, че правителството не предложи реална промяна или компромис", се казва в изявление на говорител на Лейбъристката партия. "Приканваме премиера (Тереза Мей) да излезе с истински промени в своята сделка в опит да бъде намерена алтернатива, която да може да спечели подкрепа в парламента и да обедини страната", заявиха от партията.

След това лейбъристкият говорител по Brexit Киър Стармър добави в Twitter, че "досега правителството не способства за никакви конкретни промени във формулировките в политическата декларация". Все пак той декларира, че неговата партия желае да продължи преговорите в търсене на промяна, за да има компромис.

Преговорите между управляващи и опозиция започнаха, след като Тереза Мей покани лидера на лейбъристите на среща, за да търсят изход от задънената улица. Преди това сключеното от Мей споразумение с ЕС за Брекзит бе отхвърлeно на три пъти от Камарата на общините, припомнят агенциите.

В сряда, след първия кръг от преговорите, двете страни казаха, че те са били конструктивни, но Корбин и Мей не постигнаха голям напредък. Разговорите продължиха вчера и днес.

Лейбъристите искат "мек Brexit", който да остави Великобритания в митническия съюз на ЕС след напускането на блока. Мей се опитва да намери вариант, който лейбъристите да одобрят преди 10 април, за когато е насрочена извънредна среща на върха на Евросъюза.

След днешните изявления от страна на Лейбъристката партия стойността на британската лира спрямо американския долар спадна от 1,30 до 1,2988, тоест с половин процент.

Държавният министър в министерството на правосъдието Рори Стюърт призна тази вечер пред ВВС, че в преговорите с лейбъристите има "напрежение". Диалогът все още "има доста живот", добави в същото време той. 

Междувременно британското правителство съобщи, че е готово на нови преговори с лейбъристката опозиция за Brexit през уикенда. Това се казва в комюнике на канцеларията на премиерката Тереза Мей, цитирано от Ройтерс.

"Направихме сериозни предложения в разговорите тази седмица и сме готови да направим промени в Политическата декларация (за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС) с цел постигане на сделка, която е приемлива и за двете страни", се казва в текста.

"Готови сме да проведем нови подробни дискусии този уикенд, за да търсим такива промени в навечерието на Европейския съвет в сряда. (Британското) правителство е решено да работи конструктивно, за да осигури Brexit на хората, които гласуваха за (него), и да избегне участие (на страната) в изборите за Европейски парламент" другия месец, пише в комюникето.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
Нашите медии обилно отразяват ВСИЧКИ И ВСИЧКО, което пише срещу Брекзит. Дори крайни комунисти ще пуснат да пишат. 1. Защо се правим, или не правим, че темата е от ТОЛКОВА жизнено важно значение за България, като се имат предвид икономическите, културните и други скромни отношения с ОК? 2. Защо ни се натрапва едностранчива информация и налага мнение, че Брекзит е МНОГО лошо нещо за ОК и никога не се говори защо и кое накара ОК да излезе от ЕС? Никога не прочетох самокритични мнения на шефовете на ЕС с какво навредиха самите те - Меркел, Юнкер, Туск и т.н. - като направиха ЕС непривлекателен? 3. Агитацията на ЕС е да вярваме и защитаваме санкциите срещу Русия, да поддържаме мнението, че Брекзит е САМО срещу ОК, че ЕС е много хубаво нещо, което е забранено да бъде критикувано, защото автоматично ставаш евроскептик (като Орбан и още по-лошо). Това НАДМИНА границите и на агитацията и пропагандата по времето на соца в Източния блок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още