IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск към Путин: Либерализмът не е отживелица

Отживелица са авторитаризмът, култовете към личността, управлението на олигарсите, казва председателят на Европейския съвет

17:31 | 28.06.19 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск остро разкритикува изявленията на руския президент Владимир Путин точно преди началото на срещата на върха на Г-20.

„Няма как глобалният ред да се превърне в арена, на която силният ще диктува условията си на слабия, където егоизмът ще измести солидарността и където националистките емоции ще изместят здравия разум. Крайно време е да осъзнаем, че имаме отговорности не само по отношение на интересите си, а преди всичко към мира и сигурността и създаването на един справедлив световен ред“, каза Туск.

Той изрази несъгласие с твърдението на Путин, че либерализмът е остарял.

„Понеже не спах през нощта заради часовата разлика, прочетох цялото интервю на Владимир Путин във Financial Times. Длъжен съм да подчертая, че съм дълбоко несъгласен с основния му аргумент, че либерализмът е отживелица. Ние, европейците, които сме тук, сме дошли и за да застанем еднозначно зад либералната демокрация. Който си позволява да твърди, че либералната демокрация е отживелица, завява и следното: че свободата е отживелица, че върховенството на закона е отживелица и че човешките права са отживелица. За нас в Европа това са, а и ще бъдат, основни и жизненоважни ценности. Това, което обаче аз намирам за отживелица, са авторитаризмът, култовете към личността, управлението на олигарсите ... Дори и понякога да изглеждат ефикасни", коментира Туск.

По-рано Путин заяви в интервю за Financial Times, че вярва, че „либералната идея“ е остаряла. Като доказателство за тезата си той пояснява, че дори и западните партньори сега биха признали, че елементите на либералната идея вече не са надеждни и дава за пример мултикултурализма и миграцията.

С това Путин очевидно намеква за отношението на някои правителствени лидери от Запада, като американския президент Доналд Тръмп или премиера на Унгария Виктор Орбан, към миграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 7
Стефчо
преди 4 години
пеераси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 26 rate down comment 10
Стефчо
преди 4 години
Мечтата на всяка либерастка *** като Стоенчо е да отиде да Запад, да си кръсти децата на Джон и Джордж, да ги възпита да забравят откъде са дошли и ако може като екстра да станат ***, да се оженят за черни и пр. Неслучайно в британския наръчник за емиграция пише, че българите се претопяват най-лесно - до 10-15 години доброволно, а български емигрантските деца, родени там си говорят по рождени дни помежду си на английски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 9
Kikaha2
преди 4 години
прекалено лично ги приемаш нещата, не изпадай в амоци, а си гледай твоя череп и твоя род...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 12
lozkhris
преди 4 години
И аз ще изпадна в амок... Държава с 6 мил население, със застаряваща и ГЛАВОЛОМНО спадаща популация, със 900 хил човека работна сила / и 1.5 милиона ц.иг***нски търтеи / , със БВП около 10 милиарда лв и среден растеж от 1.5 % за последните 5-6 години, със спад на реалните доходи през същия период, 8-10 % лихви по заемите, управлявана от патологичен клептоман .... Да, това е България... Член на ЕС от 12 години. ... Всъщност, сигурен съм, че можеш и да мислиш нормално, стига да решиш да загърбиш слугинажа на вашингтонската ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 7
lozkhris
преди 4 години
Либералъмът не е отживелица. Ултралиберализмът обаче Е.За жалост в Европа се е наложил последният. И трабва да се унищожи, защото не само пречи, а е пагубен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 11
Спящият бик
преди 4 години
Аз съм поляк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
По принцип за пари не говоря. Не е възпитано. Преди известно време тя ми каза, аз мога да не работя. Естествено, че я запитах как така няма да работи? Отговори ми не че няма да работи, просто може и да не го прави. Пожелавам ти та преживееш момента, когато ти ще си свободен да избираш дали да работиш или не. Според мен всеки е длъжен да го прави, но света е шарен. В случай че решиш да загърбиш слугинажа на кремълската ***, лично ще те приветствам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 4 години
Ще изпадна в амок. Държава със 146 млн население със застаряваща и спадаща популация, със 75 милиона човека работна сила, със БВП около 1,5 трилиона долара, със среден растеж 0,4% на БВП през последните 6 години, със спад на реалните доходи през същия период, с 10 до 15% лихви по заемите, управлявана от един патологичен клептоман. Да това е русия. И ти ми я пробутваш за суперсила? Не на нас тези! Ако напишеш Индонезия бих се съгласил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Като ти гледам съжденията, без да съм категоричен, те виждам идеално на гости при щерка си, да изучаваш социалният живот на дивите кенгура.Особено на тия, кои в торбата си носят американско флагче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Без да съм категоричен, като гледам черепа му този който има мозък по-голям от сумарния на целия ти род.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още