IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск към Путин: Либерализмът не е отживелица

Отживелица са авторитаризмът, култовете към личността, управлението на олигарсите, казва председателят на Европейския съвет

17:31 | 28.06.19 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск остро разкритикува изявленията на руския президент Владимир Путин точно преди началото на срещата на върха на Г-20.

„Няма как глобалният ред да се превърне в арена, на която силният ще диктува условията си на слабия, където егоизмът ще измести солидарността и където националистките емоции ще изместят здравия разум. Крайно време е да осъзнаем, че имаме отговорности не само по отношение на интересите си, а преди всичко към мира и сигурността и създаването на един справедлив световен ред“, каза Туск.

Той изрази несъгласие с твърдението на Путин, че либерализмът е остарял.

„Понеже не спах през нощта заради часовата разлика, прочетох цялото интервю на Владимир Путин във Financial Times. Длъжен съм да подчертая, че съм дълбоко несъгласен с основния му аргумент, че либерализмът е отживелица. Ние, европейците, които сме тук, сме дошли и за да застанем еднозначно зад либералната демокрация. Който си позволява да твърди, че либералната демокрация е отживелица, завява и следното: че свободата е отживелица, че върховенството на закона е отживелица и че човешките права са отживелица. За нас в Европа това са, а и ще бъдат, основни и жизненоважни ценности. Това, което обаче аз намирам за отживелица, са авторитаризмът, култовете към личността, управлението на олигарсите ... Дори и понякога да изглеждат ефикасни", коментира Туск.

По-рано Путин заяви в интервю за Financial Times, че вярва, че „либералната идея“ е остаряла. Като доказателство за тезата си той пояснява, че дори и западните партньори сега биха признали, че елементите на либералната идея вече не са надеждни и дава за пример мултикултурализма и миграцията.

С това Путин очевидно намеква за отношението на някои правителствени лидери от Запада, като американския президент Доналд Тръмп или премиера на Унгария Виктор Орбан, към миграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 28
zelka007
преди 4 години
Туск ми е фаворит от европейските политици . винаги премерен и много ерудиран . винаги мисли преди да отговори на журналистически въпрос . Туск сам си пише речите и изявленията , за вовата кой знае какъв щаб работи :))) и си чете всичките речи и повечето изявления ... и често си слуша тапата в ухото при журналистически въпроси :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 11
studioaa
преди 4 години
Днешният либерализъм не е либерален, а е 100% чист марксизъм. Идеята за свободна търговия, свободен пазар и доброволна кооперация между нациите не са остарели. Но идеи като върховенство на международни бюрократични институции като оон, абсурдни идеологии за равенство половете и женска еманципация, права на малцинствата, безумия като свобода на движение и социален минимум им е време да вървят на бунището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 18
Kikaha2
преди 4 години
Туск...? Ху дъ Фуск ис Туск ??!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
*** = сорроссоиди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
"Президентът Тръмп прие радушно поканата на руския президент Путин да посети Москва за Деня на Победата през 2020 г., когато се отбелязват 75 години от разгрома на хитлерофашизма. Двамата лидери обявиха, че стоплянето на отношенията между САЩ и Русия е в интерес на целия свят. Доктрината Тръмп в действие ожесточена конкуренция в един многополюсен свят, в който геополитическите отношения се определят от балансите, противоречията, но и взаимното зачитане на трите суперсили Вашингтон, Москва, Пекин. *** от всички партийни цветове са в амок. Някой вече скритом пренаписват (за пореден път!) автобиографиите си"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 4 години
Господин путин, наясно ли сте че в момента формовате следващата голяма вълна гастарбайтери точно за този "остарял либерален" свят? Ние все пак сме Ви благодарни, защото това са бели хора и малко или много едноверци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още