IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция влиза в битката за ЕЦБ с дамска кандидатура

Според източници Париж иска паричната политика на еврозоната да отиде в ръцете на жена

18:33 | 01.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може би ще бъде оглавена за първи път от жена. Договорките за ръководните постове в Европейския съюз (ЕС) ясно се завъртат около двете водещи страни в блока – Франция и Германия.

Доскорошният фаворит за поста – гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман, изглежда вече не е толкова сигурно, че ще наследи Марио Драги.

След като Париж и Берлин постигнаха консенсус за кандидат за председател на Европейската комисия (ЕК), Франция може да се окаже, че все пак ще поиска някой от водещите постове в ЕС.

Според източник на Bloomberg френските власти все още смятат, че може да се преборят за ръководния пост на централната банка и предпочитат той да бъде даден на жена. Според него има няколко кандидатки, подходящи за поста, сред които е и сегашният управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Сред другите спрягани имена в миналото са и тези на заместник-гуверньора на Френската централна банка Силви Гулар и главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Лоренс Бон. Друга възможност може да е и ръководителката на френската хазна Одил Рено Басо.

За момента Франция не лобира активно за своите кандидатки. Тактиката ще зависи от това дали друг французин – преговарящият на ЕС за Brexit Мишел Барние, може да се пребори за ръководния пост в Европейската комисия (ЕК), нещо, което на този етап изглежда малко вероятно.

Европейските лидери се срещнаха в неделя, за да продължат преговорите си за това кой трябва да заеме ръководните постове в блока. Разговорите, които продължиха през почти цялата вечер и отчасти в понеделник, в крайна сметка завършиха без единодушие. Въпреки това очакванията са страните членки да се обединят около кандидатурата на холандеца Франс Тимерманс за председател на ЕК.

Кандидатите за другите обсъждани позиции, сред които ръководителят на Европейския съвет и върховният представител по външна политика и сигурност, по всяка вероятност няма да включват французи. Това оставя френския президент Еманюел Макрон в позиция, която му позволява да поиска поста в ЕЦБ.

Преди началото на срещата на върха в неделя премиерът на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че лидерите трябва да се обединят около дама начело на европейската централна банка. Според друг източник на Bloomberg Италия също подкрепя начело на европейската парична политика да застане французойка.

Въпреки че по образование Лагард е адвокат, а не икономист, тя „много добре би паснала на позицията, ако бъде заинтересована“, смята Петер Диксону икономист на Commerzbank в Лондон. „Тя би била много компетентна“, допълва той.

Това би било втори път, в който французин застава начело на финансовата институция. Жан-Клод Трише бе неин ръководител от 2003 г. да 2011 г. Досега всички основни пертенденти бяха мъже, включително германецът Йенс Вайдман и гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още