IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Linde повиши прогнозата си, акциите ѝ поведоха Dax

Сега компанията очаква печалбата на акция да нарасне с 12 до 16 процента до между 6,95 и 7,18 долара

15:09 | 05.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

След сливането с американския конкурент Praxair, което я превърна в най-голямата компания за индустриални газове в света, нещата вървят добре за Linde Group: тя повишава прогнозата си за приходите за годината.

Сега обединената компания очаква печалбата на акция да нарасне с 12 до 16 процента до между 6,95 и 7,18 долара, заяви Linde в понеделник в Лондон.

При това Linde ще отчете и отрицателни валутни ефекти от три процента. Досега компанията очакваше печалба от максимум седем долара на акция. През второто тримесечие печалбата на акция беше 1,83 долара, с дванадесет процента над печалбата от предходната година. С отчитане на валутните ефекти Linde увеличи приходите си с четири процента до 7,2 милиарда долара.

Данните бяха добре приети от инвеститорите: в понеделник следобед цената на акциите на концерна се повиши с 2,5 процента. В момента Линде води по ръст в германския Dax.

Индустриалните газове, като кислород, водород, азот и аргон, се използват в много индустрии, например в химическата промишленост. Понастоящем обаче големите доставчици се подготвят за забавяне на икономиката.

Но бизнесът все още се справя добре. Например Air Liquide увеличи продажбите през второто тримесечие със съпоставими пет процента до 5,5 милиарда евро. Френският конкурент на Linde се издигна до лидер на световния пазар чрез придобиването на американския доставчик Airgas, но след сливането на Linde и Praxair отново заема второ място. Изпълнителният директор Беноа Портие наскоро заговори за „по-контрастна среда". В резултат Air Liquide успя да увеличи продажбите в Азиатско-Тихоокеанския регион значително, докато в Африка / Близкия Изток те спаднаха.

Air Liquide също така постигна напредък в рентабилността. Оперативната печалба се увеличи с повече от девет процента до 1,6 милиарда евро през първата половина на годината. Оперативният марж в общата група се подобри от 15,9 на 16,6 процента.

Председателят на Надзорния съвет на Linde Волфганг Райцле насърчи сливането с Praxair, защото вярва, че новата група ще е по-добре подготвена за очаквания икономически спад.

Сливането беше силно критикувано в Германия. Финансовите пазари обаче са убедени в сделката за милиарди евро. През последните дванадесет месеца акциите поскъпнаха с над 20 процента, като така компонентът се развива по-добре от Dax и основния конкурент Air Liquide.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още