IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да прекрати свободното движение на хора при Brexit без сделка

В момента се работи върху други неизбежни промени във връзка със създаването на нова имиграционна система

21:43 | 19.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви днес, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Brexit без сделка на 31 октомври - което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет, предаде Франс прес.

Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на поста на 24 юли, предвиждаше преходен период дори при липса на споразумение за развода с Европейския съюз. Това би дало възможност на европейските граждани да идват във Великобритания, да работят или учат там, без да е необходимо да правят специални постъпки.

"Свободното движение в сегашния си вид ще приключи на 31 октомври, когато Обединеното кралство напусне ЕС", посочи говорителка на "Даунинг стрийт" 10. 

"Например ще въведем незабавно по-стриктни правила относно престъпността за лицата, влизащи във Великобритания", добави тя и уточни, че в момента се работи върху други неизбежни промени във връзка със създаването на нова имиграционна система. 

Говорителката припомни, че премиерът Джонсън иска да се въведе точкова система, подобна на тази в Австралия.

Организацията "Трите милиона" (The3million), която защитава интересите на около 3,6-те милиона европейски граждани, живеещи в Обединеното кралство, изрази възмущение от новината. "Това е безотговорно и отваря вратата за повсеместна дискриминация", реагира тя в Twitter.

Според правителството в края на юли над един милион европейци са получили статут на "постоянно пребиваващи", така че да могат да продължат да живеят в страната след Brexit.

В началото на август министър-председателят обяви проект за ускорено издаване на визи, целящ привличането на "най-добрите мозъци", така че Великобритания "да продължи да бъде научна свръхсила" след Brexit. Наред с това той обеща да бъдат защитени правата на европейските граждани, установили се във Великобритания, да продължат да живеят в страната дори при Brexit без сделка.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още