IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън помоли официално ЕС за отлагане на Brexit

Все пак премиерът ще направи опит да прокара сделката си през следващата седмица

00:14 | 20.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън изпраща онова писмо до Брюксел, което никога не е искал да напише.

Обвързан със закон, приет от опозиционни членове на Парламента, той официално поиска от Европейския съюз да забави Brexit до 31 януари, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. В същото време той обещава да продължи с плановете си за напускане на ЕС на 31 октомври.
 

Джонсън е разговарял с председателя на Европейския съвет Доналд Туск тази вечер и е потвърдил, че писмото ще бъде изпратено преди крайния срок тази вечер, заяви служител на ЕС. След това Туск ще започне да се консултира с лидерите на ЕС как да реагират, което може да отнеме няколко дни. Необходимо е единодушно гласуване за предоставяне на удължаване. Малко по-късно самият Туск потвърди, че е получил писмото.

След поражението в събота в парламента Джонсън така и не получи шанса да види дали депутатите ще подкрепят сделката му. Сега той планира да прокара законодателството след по-малко от две седмици. Законопроектът за оттеглянето от ЕС може да бъде вкаран в парламента след вторник, след като Джонсън направи пореден опит в понеделник да накара парламента да се откаже от гласуваното в събота.



Ако успее, той ще може да спази крайния срок и след това да призове за свикване на парламентарни избори. Ако пък не успее, рискува да потопи страната в политическа криза, която може да доведе до забавяне на Brexit или до нов референдум за членството в ЕС.

Въз основа на това как гласуваха днес депутатите и на техните коментари по време на дебата, Джонсън все още може да има шанс. И той може би се свежда до само един глас, коментира Bloomberg.

 

Изходът от битката за Brexit ще  има значително въздействие върху икономическото и политическото бъдеще на Великобритания за поне десет години напред.

Според управителя на Английската централна банка Марк Карни спорезумението за оттегляне на Великобритания от ЕС ще има положително влияние върху нейната иконмика.

В петък френският президент Еманюел Макрон заяви, че ако сделката не успее да премине през одобрението на британския парламент, Лондон не бива да получава ново удължаване.

В четвъртък Европейският съвет одобри договорената промяна в споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В приетите заключения беше изразено очакването, че институциите на ЕС ще направят необходимото за пълно одобрение на новите текстове до 1 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 6
pinoccio
преди 4 години
Този рошав човек не разбра, че кралицата е с немски корени и не иска да изпусне възможността да надзирава отблизо нещата вкъщи. Хората си мислят, че кралицата е някаква бабка, която се спотура върху едрите си като мотокари токове на обувките. Тя е бабка, но е бабка на целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
ЕС трябва да им откаже отлагане, така мислителите в Лондон ще се напънат да родят нещо през следващите 11 дена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Кралицата сама се е отказала от правото си на мнение. Според мухлясалата британска конституция, кралицата има доста правомощия, вероятно дори може да отмени Брекзит ако пожелае. Но спазва дългогодишна традиция да не се меси в изпълнителната власт и винаги да подкрепя правителството, дори ако смята, че води страната към катастрофа. Тъй че ако има мнение, тя си го пази за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Защо отнемаш на кралицата правото да си има мнение? Каза го (в подкрепа на правителството). Потърси из нета. А що се отнася до съда, някои хора в Англия се питат дали той има правомощията да се бърка в политическия процес. В този случай той действаше като виш политически арбитър, а не защото Джонсън и/или Елизабет не са се съобразили със закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 4 години
това отлагане нали уж беше последно.... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 4 години
Кралицата не изказва подобни менения, нещо си се объркал ! Това решение е в правомощията на Парламента, даже ако не се лъжа имаше такова решение на върховния им съд !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
ЕС вероятно ще се съгласи на ново отлагане, но този път категорично трябва да заяви, че то е последно. Стига с това безкрайно протакане. Вече струва сумайти пари на бизнеса. А кралицата в GB е просто говорител на правителството. Каквото е казала, все едно го е казал Джонсън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
dr.5rov
преди 4 години
А кралицата каза преди няколко дена, че Англия трябва да напусне ЕС до 31 октомври. Защо поданиците й не я слушкат? А може би всичко това е една игра за да получат англичаните това, което искат (както гърците). Дори се вижда и схемата.Преговори-сделка-отхвърляне-отлагане-преговори-отстъпки-нова сделка-отхвърляне-....Вече сме в четвъртия кръг с искане за ново отлагане. Новото в този кръг (ако го има) е, че ще има нова комисия в ЕС и вероятно нови преговарящи от страна на ЕС. Може би на новите няма да им е толкова "мъчно", че Англия напуска, а може и да им е още по-мъчно. Ще видим. Пък и в Англия могат да се случат разни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още