IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания даде зелена светлина на строежа на "Северен поток 2"

Строителните дейности ще трябва да изчакат още месец, тъй като датското законодателство дава възможност на страните да подават жалба до четири седмици след решението

22:40 | 30.10.19 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дания даде зелена светлина за изграждането на участъка на газопровода "Северен поток 2" през нейна територия в сряда (30 октомври), с което беше премахнато последното голямо препятствие пред реализирането на руския газов проект, съобщава Euractiv.

Разрешението на Дания беше последното необходимо за завършването на строежа на 1230-километровия газопровод от Русия до Германия. 

САЩ и няколко източноевропейски, скандинавски и балтийски страни изразиха загриженост, че проектът, ръководен от държавния руски газов гигант Газпром, ще увеличи зависимостта на Европа спрямо Москва.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е един от най-големите противници на използването на руски газ от Европа, предупреждавайки, че газопроводът може да превърне Германия в „заложник на Русия“.

Според първоначалния план „Северен поток 2“ трябваше да заработи до края на тази година, когато изтича споразумението за транзит на руски газ през Украйна, основният маршрут за износ на руско синьо гориво към Европа.

Европейският съюз (ЕС) призова Москва и Киев да постигнат ново споразумение преди 31 декември, но продължават да съществуват редица пречки, в това число и политическият спор между Русия и Украйна, проруските движения в Източна Украйна и съдебните спорове между руския доставчик на газ Газпром и украинската енергийна компания Нафтогаз.

Германия също заяви, че "Северен поток 2" ще стартира само ако Газпром удължи периода за транзит на газ през Украйна.

Говорител заяви, че консорциумът зад газопровода, който включва DEA Uniper и Wintershall DEA, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie, ще работи за завършване на проекта "в следващите месеци", но отказа да посочи времевата рамка.

Над 87% от „Северен поток 2“ вече са изградени, но доскорошният отказ на Дания относно полагането на тръбите на нейна територия забавиха реализирането на проекта.

„Радваме се, че получихме съгласието на Дания за изграждането на газопровода „Северен поток 2“ през датския континентален шелф“, заяви управителят на разрешението на проекта в Дания Самира Кийфер Андерсон.

По нейните думи работата по полагането на тръбите ще започне през следващите седмици.

Датската енергийна агенция обяви, че е издала разрешение за строежа на участъка от „Северен поток 2“ с дължина от 147 км.

Строителните дейности ще трябва да изчакат още месец, преди разрешителното да влезе в сила, тъй като датското законодателство дава възможност на страните да подават жалба до четири седмици след решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 26 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Ти си със замъглено съзнание очевидно. Газпром си има концесии, добива си газчица и я изнася. Новатэк си има своите находища - и изнася оттам. Туркменистан нали изнасяше към Китай? Или според тебе и те са поредните - дето могат да залеят с газ целия свят... ама само на приказка? Дано... защото както казах: имаме нужда от ного газ. А като прочетох какви обеми ще праща към Европа азерското находище - щях да умра... от смях !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
https://***.km.ru/joke_day/859639
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
Виж оня който се канеше да не пуска и грам газ през Украйна след 2019 г как се гъне и хленчи за нов договор : " Российский президент Владимир Путин назвал абсурдом иски Украины к Газпрому. Глава государства призвал стороны отказаться от взаимных судебных претензий и заключить договор на транзит и поставки российского газа. Вместе с тем он пообещал, что Россия предоставит партнерами выгодные ценовые условия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 4 години
Ти си изключително неук. Газпром иска парни условия? Ами сваля монопола върху износа на природен газ от русия и разрешава на Туркменистан да транзитира срещу такса. Толкова е просто, точно колкото теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Радвам се да те "видя", значи не си се обесил, както се опасявах.Продължавай да си лаеш и да пишеш небивалици, щом това те утешава. Никакъв съд не може да заповяда на една частна компания да транспортира продуктът си през определено място, за да плаща на някакви смешници, ако тя не е ангажирана с договор. Тая "глоба" е наложена от някакъв смешен селски съд, който е съмнително дали има прерогативи за подобни решения. По същата логика и районният съд на Белоградчик може да постанови, че украйна дължи 10 милиарда глоба на Газпром, за целта Саша Милър стига да им се "усмихне". Или пък - то е все едно Русия да задължи по съдебен ред новият газопровод от Норвегия към Полша да мине през Русия, за да може и Русия да цоца от транзитни такси. Договорът между Газпром и Нафтогаз изтича и никой не може да принуди Газпром да сключи нов. И никой не може да воюва с една компания, от която зависи енергийната сигурност на Европа. Приемаща инфраструктура се изгражда. И не говори глупости, че някакво "антимонополно" дело има шанс, още повече за ВИСОКИ цени. Проблемът на твоите господари е точно обратния - Газпром може да предложи толкова ниски цени, че да откаже всички конкуренти. Лятото американците бяха принудени да продават жалките си количества LNG на загуба. Смятай какво ще стане, когато крадливата украйна бъде заобиколена и няма да се налага Газпром да и плаща милиарди за нищо. Ако не беше така, САЩ щяха да оставят руснаците да се набутат с 9 МБ за СП2 - а после да ги смачкат с 15-20% по-ниски цени. Защо не го направят - нали те имали страшно много газ, щели да залеят Европа - а LNG бил в пъти по-евтин от руския газ по тръбата?Единственото, което иска Газпром - са ПАЗАРНИ условия за работа. И аз това искам - равни условия за всички - и всеки да си купува газ откъдето иска и откъдето му е най-сгодно... защото Европа има нужда от много-много газ. До 5 години сигурно ще има и СП3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 4 години
Газпром не е това което беше. Прекратяването на антимонополното дело против него от страна на ЕК е под условие, да не може да налага монополно високи цени на която и да е страна от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
Начи, потока всички знаят че трябва да мине, защото такива са конвенциите подписани и от малката храбра Дания. Няма нужда да бъде бавен допълнително, защото след решението на съда на ЕС по СП -1, СП-2 не може да замени транзита през Украйна. През тази държава се транзитират 80-100 млрд куб метра а заместващите Турски и СП-2 около 40 млрд куб метра. Не си фантазирайте, че СП-2 е с капацитет 55, защото приемащата инфраструктура ще допуска само половината. Така, че титаничната борба на путин в момента е да отпадне глобата в размер на 2.6 милиарда долара, която Газпром дължи на Украйна. Иначе клекна за нов договор. Ти не си разбрал моята теза. Според нея ако не е крадливата шай.ка на путин, която държи монопола на Газпром в своя угода, руския народ ще получава поне 3 пъти по-високи доходи от газта. А твоята е че на мужиците пари не им трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 22
Бидонойл
преди 4 години
На какво се радвате бе, слугинажи! На газови трасета които ни заобикалят? От съществуващия газопровод имахме сигурни приходи от транзитни такси. Сега им слагаме кръст и няма да печелим нищо, защото тия дето ще ги строим има да се изплащат десетилетия. Губим позиции в преговорите с Газпром - ако поискат ще ни вдигнат цената тройно, а ние не можем да използваме транзита като коз. На всичко отгоре, вече ще зависим и от кефа на Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 18
vzhekoff
преди 4 години
Сега изпадам в смут - от една страна Доналд е руски агент и приятел на Путин, а от друга - противник на руския газ. Също тъй не разбирам, ако Германия (според статията) се запъне и не пусне СП2, откъде ще вземе газ , при положение че 1/2 от вносът й иде от Русия ?Съвсем пък не разбирам, при положение,че Турция отпада от укро-транзита (11 млрд кубика за миналата година), БГ отпада от 1 януари (над 3 млрд за миналата година), СП 2 ще тръгне март месец, кому ще са необходими ръждясалите тръби на укрите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 22
Императорът
преди 4 години
Аха, осмелихте се най-после да пуснете новината, която вече се върти от часове по всички медии? Голям страх, голяма мъка...Дано Стоянчик не види това - че утре сутрин могат да го намерят да се люля пред панелката - на някое дърво - с тънко въже около вратлето...Но беше ясно - неизбежното се случи - геювската държавица клекна, защото иначе щеше да играе сопата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още