IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в ЕС по дял на рециклираните пластмасови отпадъци

У нас се рециклира 65% от пластмасата спрямо средно 42% за ЕС

14:30 | 05.11.19 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><span class="attribution_field hide-sm hide-md">Снимка: VIVIANE MONCONDUIT,&nbsp;Pixabay</span></em></p>

Снимка: VIVIANE MONCONDUIT, Pixabay

България е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по дял на рециклираните отпадъци от пластмаса, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Делът на рециклираната пластмаса у нас достига 65% през 2017 г., откогато са последните данни на Евростат.

Рециклиране Рециклиране

Лидер е Литва със 74%. На трето място е Кипър с 62%, като Евростат отбелязва, че данните за островната държава са от 2016 г. Топ 10 се допълва от Словения, Чехия, Словакия, Холандия, Германия, Испания и Швеция.

Най-нисък е делът на рециклираната пластмаса в Малта – 24%. Преди нея са Финландия, Франция и Естония.

Средно в ЕС се рециклира 42% от пластмасовия отпадък. В сравнение с 2005 г. делът на рециклираната пластмаса се увеличава с 18 пр.п. Ръст се отчита и във всички държави членки с изключение на Хърватия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Някой компетентен еколог с конкретни данни нека напише нещо по въпроса. Не може само частични статистики (в статията), празни приказки и любителски изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Това е вярно, в статистиките се дават данни за събраната, а не за рециклираната пластмаса. Повечето от нея не подлежи на рециклиране - или защото е замърсена, или по други причини. А тази която се рециклира е годна за производството на много ограничен вид стоки. Не става за бутилки например, нито за хранителни опаковки, поради което търсенето й е много ограничено. Тя е с толкова ниско качество, че почти веднага отново се оказва на ***. Правени са изследвания (в САЩ), според които рециклирането всъщност насърчава употребата на пластмаси. Хора които рециклират са по-склонни да купуват стоки за еднократна употреба, тъй като погрешно смятат, че не замърсяват. Ефектът е толкова забележим, че много компании са включили рециклирането в рекламните и маркетинговите си кампании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
sdar
преди 4 години
Като чуя за пластмаса и рециклиране се сечам за оксиморона дървено желязо. Защото пластмасата е едно от най-трудните за рециклиране неща, дори в повечето случаи е невъзможна за рециклиране. Например онези отвратителни bag-in-box опаковки за долнопробно вино, където пластмасовата опаковка е от многопластово фолио от различни пластмаси, това е нещо което е невъзможно да се рециклира, поради смесените пластмаси. По белия свят такива опаковки са на доизживяване, но при нас са в разцвет, нищо че после се трупат по сметищата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 13
studioaa
преди 4 години
Най-накрая да чуя нещо разумно от теб. Рециклирането на стъкло няма никакъв смисъл, имаме предостатъчно гори и без това ги изсичаме за да изнасяме евтина дървесина за Гърция, а пластмасата е много по-ефективно да се балира на подходящи места. Пак сме по католици от папата както на времето бяхме по комунисти от Москва. За да се измъкнем от бедността трябва да потребяваме много повече стоки и енергия, а не пестим да си хвърляме парите за рециклиране и саниране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
Бидонойл
преди 4 години
Дори и да приема забележката ти, не виждам какво толкова променя, че я изтъкваш. Дали ще плащам по-висока такса смет, или по-висока цена на продуктите - в която тя разбира се е включена - не по врат, ами по шия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
рециклирането не зависи от такса смет , а от продуктовата такса ... ти не я виждаш директно , но е включена във всеки продукт за крайно потребление . заплаща се от фирмите продаващи стоки за крайно потребление на база килограм вложени материали за опаковка : стъкло , хартия , пластмаси , метали . има едни договори , дето сме сключили всички , и според обемите опаковки се отчитаме на месец , тримесечие или на половин година ... :))) ... системата е доста строга и като цяло няма измъкване от нея ... което не е лошо , щото държавата ни се поизчисти за 10-на години ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 19
Бидонойл
преди 4 години
В такъв случай можем да позабавим темпото и да си спестим предстоящото увеличение на такса смет. И без това рециклирането е велика глупост. Единствената причина по която е измислено е за да се прехвърли отговорността на компаниите бълващи стоки за еднократна употреба върху потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още