IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COSCO ще инвестира още 600 милиона евро в Пирея

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че иска Пирея да стане пристанище №1 в Европа, като инвестициите на COSCO там ще достигнат 1 млрд. евро

22:14 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай и Гърция се договориха в понеделник да продължат с инвестицията в размер на 600 милиона евро от страна на COSCO Shipping в най-голямото гръцко пристанище Пирея. Това е част от усилията за засилване на ролята на пристанището в бързо развиващата се търговия между Азия и Европа, предава Ройтерс.
 
Споразумението, което е една от 16-е търговски сделки, подписани между Гърция и Китай, стана факт по време на официално посещение на китайския президент Си Дзинпин в Атина в понеделник.
 
Двете държави се сближават от 2009 г., когато COSCO спечели 35-годишна концесия за модернизиране и управление на товарните кейове в Пирея. Китайската компания закупи мажоритарен дял от 51% в пристанище Пирея през 2016 г.
 
Компанията планира да превърне пристанище Пирея в най-голямото търговско пристанище в Европа, инвестирайки около 600 милиона евро (660 милиона долара) за стимулиране на транзитните операции, включително задължителни инвестиции от 300 милиона евро до 2022 г., които след приключването си, ще позволят на компанията да придобие допълнителен 16-процентов дял от пристанището.
 
Но противопоставянето на местните общности подтикна Гърция да отхвърли предложенията на COSCO за нов товарен терминал в Пирея миналия месец, заявявайки, че все още не е дошло подходящото време за това.
 
Китайският държавен глава се срещна с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в понеделник. По информация на служители на гръцкото правителство двете страни са подписали меморандум за разбирателство, в който заявяват взаимната си воля за преодоляване на всякакви пречки при изпълнението на инвестициите на COSCO в Пирея.
 
Двете страни се стремят да се възползват максимално от стратегическото място на Гърция на кръстопътя на Европа, Азия и Африка, заявявайки, че страната може да се превърне в център за доставки на стоки от втората по големина икономика в света и  едновременно с това да стане най-голям износител в Европа.
 
По време на посещението си в Шанхай миналата седмица, Мицотакис заяви, че иска Пирея да стане пристанище №1 в Европа и че инвестициите на COSCO там могат да достигнат 1 милиард евро.
 
В понеделник Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) се съгласи да предостави заем от 140 милиона евро (154 милиона долара), за да подпомогне инвестиционния план на COSCO за Пирея.
 
Си Дзинпин заяви, че Китай също иска да разшири инвестициите си в енергийния, транспортния и банковия сектор на Гърция.
 
Държавна електро-мрежова корпорация на Китай притежава миноритарен дял в гръцкия енергиен оператор ADMIE. В понеделник китайската компания изрази интерес да участва в инициативата на ADMIE на стойност от един милиард евро за изграждане на подводен захранващ кабел, който да свърже остров Крит с континента до 2023 г.
 
В банковия сектор управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас се срещна с ръководители на Китайската индустриална и търговска банка. Гръцката централна банка е дала съгласието си китайската финансова институция да създаде свое звено в Гърция.
 
Друга китайска банка, Bank of China Europe, създаде свой клон в Атина по-рано този месец.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още