IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Русия се удвоява след серия от облекчения

Паричното облекчение от страна на руската централна банка подкрепи потребителското търсене, което страдаше близо половин десетилетие от свиващите се доходи

15:40 | 14.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Икономическият растеж на Русия се ускорява до 1,7% през третото тримесечие, отбелязвайки най-бързия темп на растеж за тази година, след като централната банка намали разходите по кредитите за четвърти пореден път.

Предварителните данни за растежа показват рязко ускорение спрямо 0,9% през второто тримесечие и съвпадат със средните прогнози на Bloomberg.

„Индустриалното производство, миннодобивната и сондажна дейност, търговията на едро, особено по отношение на природния газ, подкрепиха растежа през третото тримесечие“, посочва Павел Малков, ръководител на статистическата агенция, по време на брифинг в Москва.

Паричното облекчение от страна на руската централна банка подкрепи потребителското търсене, което страдаше близо половин десетилетие от свиващите се доходи. Но според икономистите бъдещият растеж ще бъде ограничен без наличието на фискални стимули. Многогодишните разходи за инфраструктурни проекти се реализират бавно и тепърва ще подпомагат ускоряването на икономическия растеж през следващата година.

„Ръстът се възстановява, но отвъд представените данни търсенето остава слабо“, споделя Скот Джонсън, икономист в Bloomberg Economics, като добавя: „Икономиката се нуждае от стимули, за да запази темпа на възстановяване и за щастие вече има подготвени такива“, допълва той.

От Министерството на икономиката заявиха в доклад, публикуван в сряда, че бюджетните стимули могат единствено да предоставят временен положителен тласък на растежа.

Годините на строга парична и фискална политика ограничаваха въздействието на санкциите срещу Русия, както и рисковете около петролните цени за сметка на икономическия растеж. Бюджетният излишък на страната достигна 3,8% от брутния вътрешен продукт, или 3 трлн. рубли, през първите девет месеца на 2019 г. Това е най-големият излишък на Русия след финансовата криза от 2008 г.

Централната банка обмисля допълнително свиване на основните лихви, след като нивото на инфлацията падна под целта от 4%. Основният лихвен процент беше свит до 6,5% през октомври, понижавайки се от 7,75 на сто от началото на годината.

Рублата се стабилизира с над 8% спрямо долара през 2019 г., което помогна да се понижат разходите по вноса и да се ограничи инфлацията, съобщава Bloomberg.

Икономиката на Русия се разширява с 1,1% в периода януари-септември, информират от статистическата агенция. Темпът на растеж през четвъртото тримесечие вероятно ще бъде подобен на този от третото, споделят от икономическото министерство, потвърждавайки своята годишна прогноза за растеж от 1,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Стоенчо, плачеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още