IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нафтогаз атакува Германия заради „Северен поток-2“

По думите на Витренко действията на Германия ще доведат както до финансови загуби за Киев, така и до застрашаване на стабилността на газовите доставки за Европа

11:24 | 28.11.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на украинската компания Нафтогаз Юрий Витренко обвини Германия, че задушава икономиката на Украйна, подкрепяйки строителството и пускането на газопровода „Северен поток-2", предаде БТА.

С пускането на „Северен поток-2" може да се очаква, че вече няма да има транзит на газ през територията на Украйна. Германия трябва да разбере, че по този начин ще допринесе за икономическото задушаване на Украйна, каза министърът в интервю за „Дойче веле".

По думите на Витренко действията на Германия ще доведат както до финансови загуби за Киев, така и до застрашаване на стабилността на газовите доставки за Европа.

Приходите от транзит са много важни за украинската икономика, а целият украински и източноевропейски газов пазар бе сформиран на основа очакванията газът да върви от изток на запад. Такива радикални изменения - газът да се транспортира от запад на изток (. . .) - са заплаха за стабилността на доставките в региона. Германия като един от лидерите на ЕС трябва да осъзнае това, допълни Витренко.

Доставките по газопровода „Северен поток-2", който свързва Германия директно с Русия, могат да започнат през идните месеци и дори преди края на 2019 година, обяви миналата седмица руският министър на енергетиката Александър Новак.

В края на миналата седмица стана ясно, че Москва очаква газопроводът да влезе в експлоатация в средата на 2020 г. , съобщи днес пред журналисти руският вицепремиер Дмитрий Козак.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак по-рано съобщи, че доставките на газ по „Северен поток 2“ може да започнат идните месеци, дори преди края на 2019 г.

Към днешна дата газопроводът от Русия до Германия през Балтийско море е построен на над 80%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Ще тече по двете тръби газ, това е ясно. Въпросът е на каква цена и колко по едната и колко по другата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 59 rate down comment 6
0pk
преди 4 години
Чакай бе, те досега успешно реверсираха газ за да не купуват токсичния от руснаците, сега изведнъж това се превърна в заплаха за стабилността на доставките в региона. Не става така пчове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още