IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън представи програмата си: Brexit e топ приоритет

Очаква се до 2024 г. държавната здравна служба NHS да получи допълнителни 34 млрд. британски лири

20:14 | 19.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

За втори път от два месеца насам кралица Елизабет II трябваше да чете правителствена програма на Борис Джонсън в четвъртък. Тя в голяма степен бе в съответствие с дневния ред, който консервативният министър-председател вече беше представил в последната "реч на кралицата" през октомври. Разликата: Този път обявленията вече могат да бъдат приложени, защото Джонсън разполага с удобно мнозинство от 80 места след изборите за долна камара на 12 декември.

„Сега е моментът да се отплати доверието на избирателите“, заяви премиерът в рамките на дебата след речта на кралицата. Ще бъдат изпълнени „приоритетите на хората“. На първо място той иска законът за Brexit да бъде приет. Той трябва да бъде внесен в парламента този петък и ще осигури излизането на Великобритания от ЕС на 31 януари.

Като видим знак, че Brexit е „уреден“, както бе обещано, Джонсън иска да премахне Министерството за Brexit. Темата обаче далеч не е извън дневния ред: преговорите с ЕС за ново споразумение за свободна търговия трябва да започнат през февруари, коментира Bloomberg.

Като втори централен приоритет освен Brexit кралицата обяви увеличение на здравния бюджет. Очаква се до 2024 г. държавната здравна служба NHS да получи допълнителни 34 млрд. британски лири. Други области на публичния сектор също получават повече пари. Правителството иска да изпрати сигнал, че мерките за строги икономии от последните няколко години са приключили. С повече от 30 законодателни предложения Джонсън възнамерява да подчертае, че парализата на парламента поради спора за Brexit приключи и че могат да бъдат разрешавани и други спорни въпроси. 

Рискът от твърд Brexit расте

Идните седмици обаче ще бъдат доминирани от Brexit. Споразумението за излизане от ЕС трябва да бъде ратифицирано от двете камари и от Европейския парламент до края на януари. Законът на Обединеното кралство, който транспонира международния договор в националното законодателство, ще предвиди преговорите за свободна търговия с ЕС да приключат на 31 декември 2020 г.

Въпреки че споразумението за напускане предвижда възможност за удължаване на преходния период, законът изрично изключва това. Джонсън иска да успокои последователите си, че преговорите за свободна търговия няма да продължат безкрайно. Теоретично рискът от нерегулиран Brexit след година се увеличава значително.

Но Джонсън може да накара по всяко време Парламентът да промени срока, който самият той наложи. Тоест - това е чиста символика. За да подчертае, че правителството е насочено изцяло към Brexit, никой министър няма да пътува до Световния икономически форум в Давос тази година. Решението се среща с липса на разбиране сред икономистите.

Бойкотът на Давос е "глупав", написа в Twitter Рупърт Харисън, бивш секретар на Министерството на финансите и сега фонд мениджър в Blackrock. В края на краищата правителството трябвало вече да премине от режим на кампания към управление иинвестиции. На за Джонсън това изглежда е трудно, пояснява Харисън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
Крайно време е ЕС да се събуди и Брекзит да мина - вота на Великобритания трябва да се уважи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
dr.5rov
преди 4 години
Може и да е ***, но добре знае, че след развод, отношенията трябва да се уреждат бързо и всеки да си хваща пътя. Нали те поискаха развод. Ще наблюдаваме напористи (да не кажа агресивни) действия на английското правителство през следващите месеци и дори години. Те добре знаят, че сега е момента да яхнат вълната и да отидат максимално напред, преди да е настъпило разочарование. Затова са и тези нетипични за торите жестове към здравеопазване и регионални програми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още