IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Великобритания е време за истината

Крайно време е Борис Джонсън да признае, че Brexit има и своята цена

10:50 | 13.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Червеният автобус, с който&nbsp;британският премиер Борис Джонсън продаваше &quot;фалшиви надежди&quot; на съгражданите си.<em> Снимка: ЕPA</em></p>

Червеният автобус, с който британският премиер Борис Джонсън продаваше "фалшиви надежди" на съгражданите си. Снимка: ЕPA

На своите съграждани британският премиер Борис Джонсън продаде куп илюзии и лъжи по отношение на Brexit.

Преди решителния референдум през 2016 година Джонсън пътуваше месеци наред в червен автобус през страната, на който имаше едно число: Brexit трябвало да освободи по 350 милиона паунда на седмица за здравната система на Великобритания. Това беше очевидна лъжа.

Това обаче не беше пречка за Джонсън и той постоянно тръбеше наляво и надясно, че след излизането от Европейския съюз Великобритания ще може да продължава да се наслаждава на всички предимства от членството вблока, но без досадните задължения. В крайна сметка Европа е имала нужда от Великобритания много повече, отколкото обратното. Поредното витаене в облаците.

А преди избора му за, един вид, трубадур на Brexit Джонсън заяви, че просто неговият договор трябвало да се "доизпече" и след това сбогуването щяло да бъде подпечатано. И това нямаше много общо с реалността, но пък се продаваше доста добре в страната.

В действителност сега предстоят дълги и сложни преговори за споразумения за свободна търговия с Европейския съюз, както стана ясно след срещата на Джонсън с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

При това Лондон ще трябва да вземе много болезнени решения. „Без свободното движение на хора не може да има свободно движение на капитал, стоки и услуги“, заяви Фон дер Лайен в изказване пред London School of Economics. „Без равни условия в (сферите на – бел. ред.) околната среда, труда, данъчното законодателство и държавната помощ не може да има качествен достъп до най-големия единен пазар в света“, допълни още тя.

Коментарите на Фон дер Лайен и Джонсън създават условията за една напрегната година на преговори. Тя ще е факт след близо три години на разгорещени дебати между Лондон и Брюксел за условията по осъществяването на Brexit.

Ето защо е крайно време премиерът да се изправи пред своите сънародници и честно да признае, че Brexit има и своята цена. Времето на илюзиите вече отмина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
бре, научил си чужди езици, а знаеш ли на кое се вика джонсън :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 12
ivan.kostov.39
преди 4 години
Фон дер ЛайеР казала ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още