IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси не намериха единна посока въпреки търговското споразумение

Акциите на Tullow Oil поскъпнаха с 11 на сто, докато тези на Pearson изтриха близо 9% от стойността си

19:56 | 16.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията без единна посока въпреки оптимизма на инвеститорите на фона на постигнатото търговско споразумение от първа фаза между САЩ и Китай, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,22 на сто до 420,54 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 0,02 на сто до 13 429,43 пункта.

Френският показател CAC отчете ръст от 0,11% до 6039,03 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи с 0,43 на сто до 7609,81 пункта.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа търговската сделка от първа фаза с Китай в сряда, като успя да се пребори за увеличаване на стоките, които най-силната азиатска икономика се ангажира да закупи от САЩ.

По-рано днес Английската централна банка (АЦБ) призова финансовите предприятия да ускорят прехода си от Libor към Sonia. Бенчмаркът е в основата на договори за облигации и заеми на стойност около 300 трилиона долара, но ще прекрати своето съществуване през следващата година.

Компаниите ще бъдат насърчавани да прехвърлят лихвените си суапове, деноминирани в паундове, от Libor към Sterling Overnight Index Average (Sonia) от 2-и март, съобщиха от централната банка в четвъртък. Този ход е част от усилието за ускоряване на прехода на пазара на деривати преди Libor да изтече в края на 2021 г.

В същото време новият австрийски финансов министър Гернот Блюмел определи политиката на ниски лихви на институцията като “катастрофа за спестовниците”. Общо 40% от австрийското лично богатство се намират в спестовни книжки.

европейски европейски

С цел подсилване на европейския валутен съюз австрийският политик настоява за по-силно свиване на дълговете на страните членки. “Не искаме да трупаме нови дългове”,  посочва той в интервюто. “Ние сме в една много трудна ситуация. Има само един правилен начин да се справим с нея - да намалим планината от дългове”, допълва той. Австрия искала да бъде добрият пример в това, казва новият финансов министър във Виена.

При индивидуалните акции цената на книжата на Tullow Oil се повиши с 11 на сто, възстановявайки се от сериозния спад от сряда.

Акциите на John Wood Group поскъпнаха с близо 8%, докато тези на Hellofresh прибавиха 2% към стойността си.

В долния край на индекса Stoxx 600 книжата на Pearson поевтиняха с близо 9%, след като британската компания понижи прогнозата си за предстоящата печалба към долния край на своя диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още